Succesvolle Veteranendag KMar

Gepubliceerd op: 7-10-2018

De 19e Veteranendag KMar was op vrijdag 5 oktober 2018. Niet zoals gebruikelijk op de Koning Willem III kazerne maar in het Theater & Congres Orpheus in Apeldoorn. In het blad Marechaussee Contact komt in het decembernummer een uitvoerig artikel. 

Afbeelding verwijderd

Hier nu enkele hoogtepunten. De veteranendag begon een uur vroeger dan voorheen. Er moest tijd gevonden worden om alle veteranen met autobussen naar de herdenkingsplaats van de omgekomen veteranen in de oorlog en bij missies te vervoeren. Op tijd in Orpheus komen was voor een enkeling een crime vanwege de verkeershinder.

Ambassadeur der KMar-veteranen, genmaj André Peperkoorn, opende de dag in Orpheus. CKMar – lgen mr. Harry van den Brink –  sprak plechtig bij de herdenking, bij het monument voor de Koning Willem III kazerne. Opgesteld waren: De Standaardwacht KMar, het Trompetterkorps KMar, genodigden en postactieve veteranen gezeten onder een overkapping en staand daarachter of voor de kazernepoort, een peloton veteranen in actieve dienst en een peloton leerlingen van het OTCKMar. De zon scheen uitbundig. Ook twee leerlingen op het bordes, de kransaandragers en bij de vlaggenmast. De krans werd gelegd door de 96-jarige oud-marI in een rolstoel - Jan Leiwakabessy - die van 1948 tot 1951 gediend had bij het Korps Militaire Politie in Nederlands-Indië en de 55-jarige ow Petra van Rijswijk - de Jong, die in 1996/1997 in dienst was van IFOR (Implementation Force) in Bosnië.

Na het defilé gingen de circa 600 veteranen weer terug in de bussen …. naar Orpheus waar een smaakvolle rijstmaaltijd op hen wachtte. Aan tafel werden de verhalen van vroeger en nu weer in perfecte harmonie voorgezet: een geweldige dag. Op het podium een zanger/gitarist van Afrikaanse om het thema “Afrika” tot uiting te brengen. Dit thema kwam ook terug in de coin die elke veteraan na afloop mee naar huis kreeg. Overeenkomstig het landelijk thema had ook de KMar aandacht besteed aan het thuisfront. Echtgenote van een KMar-officier, Marieke Vos-Hardonk, signeerde voor allen haar boek “Kamelen op de lijn” waarin zij haar wel en wee beschreef over de situatie thuis met haar vier kinderen toen haar man voor een half jaar naar Afghanistan. Op de lange zijde waren stands ingericht, ook die van de SMC.

Aan de veteranendag kwam om 15.00 uur een einde. De meesten vulden nog een enquêteformulier dat antwoord moet geven of het Theater& Congres Orpheus een goede keuze was. Gelet op de vele Facebook-reacties nadien, had iedereen het erg naar de zin gehad.

Kijk hier voor een foto-impressie van deze dag. Alle foto's gemaakt door Media Centrum Defensie.

Frans Meijer
SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief