Geheim agent nog 1 keer achter de knop

Gepubliceerd op: 8-10-2018

In 1941, op 18-jarige leeftijd, besloot Bram Grisnigt dat hij wilde helpen Nederland te bevrijden. Met een omweg kwam hij in Engeland uit. (Foto: Collectie Verzetsmuseum Amsterdam)

Ritmisch volgen schelle piepjes elkaar op. Ze verschillen in lengte en vormen zo een eigen taal; de taal van morse. De taal die Bram Grisnigt leerde toen hij een jaar of 20 was. Diezelfde man zit nu weer achter de knop. 95 jaar oud. Én de laatst levende MI6-agent uit de Tweede Wereldoorlog. Voor de allerlaatste keer stuurt de Nederlandse voormalig spion een bericht naar Engeland.

Afbeelding verwijderd

Para-set
We zijn in het Verzetsmuseum in Amsterdam. Op de tafel ligt een para-set uitgestald. Een radioset waar in de Tweede Wereldoorlog het verzet mee werkte. Een, voor die tijd, uiterst vernuftig apparaat waarmee boodschappen overzee naar Engeland werden gezonden. Ook verzetsstrijder Grisnigt kreeg zo’n para-set mee, toen hij precies 75 jaar geleden uit het vliegtuig boven Nederland sprong. In Engeland had hij even daarvoor zijn opleiding tot geheim agent bij het Bureau Inlichtingen afgerond. Zijn gevaarlijke taak: informatie doorspelen naar Londen. 

Lees meer in magazines.defensie.nl

Bron : magazines.defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief