Oudste vrouwelijke veteraan van Nederland overleden

Gepubliceerd op: 23-10-2018

Antonia Krijgsman-Van den Hurk, de oudste vrouwelijke veteraan van Nederland, overleed vanochtend op 100-jarige leeftijd. Ze ging vreedzaam, te midden van haar geliefden heen. Dat heeft haar familie bekend gemaakt.

Afbeelding verwijderdMinister Bijleveld overhandigde mevrouw Krijgsman eind mei 2018 de veteranenspeld (afb.)

Antonia Krijgsman werd in het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog geboren en maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van het verzet. Na de bevrijding diende ze in het voormalig Nederlands-Indië als verpleegster bij het KNIL. Ze werkte onder meer in een militair hospitaal in Padang op West-Sumatra. Uiteindelijk bracht de diensttijd haar ook een levenspartner in de persoon van Wilhelmus Jacobus Krijgsman. Ze trouwden in januari 1947.

Mevrouw Krijgsman moest vanwege haar huwelijk de dienst verlaten. Ze werd hoofd van het plaatselijke Rode Kruis en ging met haar man op patrouilles. In 1948 ging het echtpaar Krijgsman op verlof naar Nederland, maar kon niet meer terugkeren.

Op 30 april  werd mevrouw Krijgsman 100 en kreeg zij bezoek van minister Bijleveld-Schouten. Bij die gelegenheid ontving zij nog het draaginsigne Veteranen. Mevrouw Krijgsman was al wel in het bezit van het Ereteken voor Orde en Vrede. Dat kreeg zij op 12 februari 1949.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief