Laatste rustplaats voor soldaat van Welie op Ereveld Loenen

Gepubliceerd op: 30-10-2018

Afbeelding verwijderd

Soldaat Lard van Welie wordt op woensdag 31 oktober herbegraven op het Ereveld Loenen. Hij sneuvelde als lid van de Stoottroepen op 2 november 1944 tijdens een patrouille in de omgeving van Heerewaarden. Soldaat Van Welie wordt naar zijn laatste rustplaats gedragen door het Regiment Stoottroepen Prins Bernhard uit Assen. Nabestaanden zullen bij de herbegrafenis aanwezig zijn.

Stoottroepen

Soldaat Alardus Johannes van Welie werd geboren in Dreumel op 16 maart 1918. Tijdens de oorlog was hij betrokken bij ondergrondse activiteiten. De bevrijding van Zuid-Nederland in september 1944 leidde ertoe dat het gewapende verzet bovengronds kwam om zich tot militaire verbanden te formeren. In Brabant en Limburg werden compagnieën stoottroepen opgericht.

Patrouille
De Duitsers reageerden op de geallieerde opmars met toenemende weerstand. Duitse troepen probeerden met agressieve patrouilles en hevige beschietingen de geallieerde en Nederlandse troepen zo veel mogelijk afbreuk te doen. Om inzicht te krijgen in de Duitse activiteiten werden door de 7e Compagnie Stoottroepen vanuit Dreumel patrouilles uitgestuurd. Zo vertrok op 2 november 1944 Lard van Welie op de fiets richting Heerewaarden. Bij de haakse bocht in de weg voor Heerewaarden kwam hij met een kameraad onder vuur van een Duitse stelling. Lard werd in de borst getroffen en overleed aan zijn verwondingen.

Verbondenheid
De herbegrafenis van soldaat Lard van Welie is een samenwerkingsverband van de Oorlogsgravenstichting en de Koninklijke Landmacht. De Koninklijke Landmacht eert haar gesneuvelden. Deze herbegrafenissen bevestigen de historische band met haar militaire voorvaderen.

Bron : rijksoverheid/defensie

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief