Molukse marinier doorbreekt 40 jaar zwijgen

Gepubliceerd op: 3-11-2018

DOORN - Veertig jaar zweeg marinier John Titahena. Over de hoge prijs die hij vanwege zijn Molukse achtergrond betaalde voor zijn deelname aan de beëindiging van twee treinkapingen. Zijn familie moest rennen voor haar leven toen woedende jongeren de marinier kwamen halen.

Afbeelding verwijderd

afb. Jos Schuurman

Vanwege bedreigingen woonde het gezin jaren in het buitenland. Zwijgen deed Titahena ook toen nabestaanden van twee bij De Punt gedode kapers een proces aanspanden tegen de Staat.

Omdat hij het tijd vindt voor de marinierskant van de geschiedenis, doorbreekt Titahena het zwijgen en vertelt zijn verhaal in het boek Liggen blijven! van Telegraaf-verslaggevers Olof van Joolen en Silvan Schoonhoven dat maandag verschijnt.

„Ik betaalde een hoge prijs. maar als ik het Wilhelmus hoor, krijg ik vochtige ogen. Voor de Nederlandse vlag doe ik alles”, vat hij de motivatie voor zijn trouw aan het Koningshuis en het Korps Mariniers samen. 

Titahena geldt als een van de meest ervaren terreurbestrijders van ons land. Hij was na zijn loopbaan bij de mariniers betrokken bij de oprichting van de Dienst Speciale Interventies waarin defensie en politie samen tegen terroristen optrekken. Met De Telegraaf kreeg hij een uniek kijkje achter de schermen bij een training van zijn opvolgers op wie hij erg trots zegt te zijn.

Lees hier het hele verhaal: ’Molukker tegen de Molukkers’

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief