Sint-Maarten wil weer leuk worden

Gepubliceerd op: 9-11-2018

Op Sint-Maarten wordt nog met man en macht gewerkt aan de wederopbouw. Het eiland hoopt het toerisme weer op gang te krijgen

Afbeelding verwijderd
Getroffen eiland hoopt op hernieuwd toerisme (Foto ANP)

PHILIPSBURG Het toerisme naar Sint-Maarten, dat ruim een jaar geleden zwaar werd getroffen door orkaan Irma, moet deze winter weer op gang komen, ook vanuit Nederland. Een tiental touroperators, waaronder TUI, biedt volgens het toeristenbureau vliegreizen aan. Maar het vakantie-eiland is nog lang niet ’schoon’, zeggen kritische bewoners.

Ondanks herstelwerk met behulp van Nederlands geld is de verwoesting op veel plaatsen nog goed zichtbaar, vertelt de Nederlandse Sandra Reedijk. Zij woont al jaren op Sint-Maarten. De openbare vuilverbranding dicht bij Philipsburg is volgens haar een groeiend probleem. „We kunnen het afval niet kwijt. Er ontstaat steeds vuur en rook. De stank is vaak niet te harden. Ook niet leuk voor toeristen.”

De lokale advocaat Lucas Berman bevestigt dat. „We hebben veel last van die branden. Soms moeten scholen uit veiligheidsoverwegingen worden gesloten. Schandalig dat er niks mee wordt gedaan”, vindt hij.

De vervuiling is volgens Berman ook elders op het eiland niet onder controle. „Dan kun je wel zeggen dat de stranden mooi schoon zijn, dat de cruiseschepen komen en dat hotels, restaurants en bars geleidelijk weer hun deuren openen, maar dat wil nog niet zeggen dat alles koek en ei is. We blijven hier last houden van corruptie en onkunde.”

De minister van Toerisme van Sint-Maarten Stuart Johnson belooft al het mogelijke te doen om het eiland te herstellen. „We zijn druk bezig met een masterplan, waarbij de Nederlandse en Franse kant nauw samenwerken. Dat heeft tijd nodig. Zo moeten de toeristengebieden levendig en veilig zijn. Ik ben optimistisch”, stelt hij.

Toch is nog slechts een derde van de hotelcapaciteit van vóór Irma toegankelijk voor gasten. Volgend jaar moet de helft van de kamers op orde zijn. Ook de beschadigde luchthaven is voorlopig een bouwput, maar wel open voor (vakantie)vluchten, waaronder drie keer per week van KLM.

„De wederopbouw wordt met man en macht aangepakt. De dagcruises zijn al terug. We richten ons nu op meer verblijfstoeristen”, zegt directeur Paul Boetekees van Holland House. Dit bij Nederlanders populaire hotel is volgens hem bijna klaar om de door Irma weggeblazen bovenverdieping te herstellen.

Ook Boetekees klaagt over de vuilverbranding. „Daar moet snel een oplossing voor komen. Ook moeten er meer winkels en horeca openen, dat is goed voor de leefbaarheid en veiligheid. Verlaten straten schrikken af.”

Sandra Reedijk roept het bestuur van Sint-Maarten op om haast te maken met het opruimen van allerlei rotzooi langs de weg en in woonwijken. Ook vindt zij de KLM-tarieven te hoog. „Voor ons is een ticket duurder dan bijvoorbeeld op Curaçao of vanaf Schiphol.” Volgens KLM is er sprake van ’dynamisch prijsbeleid’ op basis van vraag en aanbod. „Dat gebeurt overal.”

Bron : telegraaf/krant

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief