Nieuwe leeromgeving op oude Defensielocatie

Gepubliceerd op: 12-11-2018

"Defensie is weer in opbouw. En daar hebben we veel mensen voor nodig." Dat zei minister Ank-Bijleveld-Schouten in Harderwijk. Met een druk op de bekende rode knop, samen met 4 VeVa-studenten, opende zij de nieuwe opleidingslocatie Kranenburg van Landstede MBO.

Een bijzondere plek, want voorheen maakte Defensie ook gebruik van Kranenburg in Harderwijk. De School Militaire Inlichtingendienst was er tot begin jaren negentig gevestigd

Volgens Bijleveld is het hernieuwde gebruik een goed teken. De nieuwe opleidingslocatie voorziet een behoefte, omdat het aantal VeVa-studenten de afgelopen jaren flink toenam. 80% van de studenten komt uiteindelijk bij Defensie terecht. Maar ook andere organisaties kunnen nieuwe beveiligers en opsporingsambtenaren goed gebruiken. "Ik hoor zelfs dat er al noodlokalen zijn geplaatst. Dat is veelbelovend."

Skills and drills
Het belang van een goede opleiding is volgens de minister niet te onderschatten: "Als je eenmaal de juiste skills and drills bezit, kun je tot grote hoogte stijgen." Ze is ervan overtuigd dat de nieuwe leeromgeving de studenten nog beter gaat voorbereiden op hun toekomstige werk. "Daar heb je de juiste faciliteiten voor nodig, en deze opleidingslocatie biedt die."

Praktijkstraat
In de praktijk komt dat neer op een leeromgeving waar zo realistisch is te oefenen. Zo heeft nieuwe locatie een Virtual Reality-lab, een vaardigheidsbaan en een praktijkstraat, compleet met rijbaan, een bank, een woonkamer een winkel en een café.  Studenten kunnen daar realistische scenario’s trainen. En de andere studenten kunnen die training weer vanaf een platform bekijken.

Beroepshouding
Verder zijn er contacten met 21 partners uit het veiligheidsdomein, met wie de studenten kunnen trainen en
werken aan de beroepshouding. Zo krijgen ze ook een goed beeld van wat ze te wachten staat in de praktijk. Het past allemaal goed bij het uitgangspunt van de opleidingen en oefeningen van Defensie, zegt de minister: "We hebben daar een slogan voor: 'Train as you fight, fight as you train'."

Met die aansporing kunnen Yana Timmer, Rowan Verhelst, Lisette van Groningen en Dominique ter Haar hun studie op de nieuwe locatie beginnen. Maar niet voordat ze samen met de minister de officiële opening hadden verricht. Defensie is na 24 jaar terug in Harderwijk.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief