Militairen uit Drenthe willen Russen afschrikken

Gepubliceerd op: 16-11-2018

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat de Baltische staten zich van Rusland afscheidden. Maar van de Russen zijn deze landen nog lang niet af.

Afbeelding verwijderdRusland vormt steeds meer een bedreiging voor Estland, Letland en Litouwen. De missie ‘Iron Wolf’ aan de grens bij Litouwen moet de Russen afschrikken. Er doen ook zo'n 270 militairen van de kazerne uit Havelte mee aan deze missie. 

Europese samenwerking
Het is stil op het terrein rond half negen ’s avonds. De kantine is leeg, want morgenochtend kan het gaan gebeuren. Er is al dagen spanning en de Nederlandse en Duitse militairen liggen in verdedigende stellingen. Dat betekent dat de militairen dagenlang bivakkeren in de dennenbossen en daar hun oefeningen doen. Slechts een enkeling weet dat het morgenochtend om 5.45 uur losgaat: de ‘Russen’ gaan aanvallen. Het is een scenario waarmee de NAVO de aanwezige troepen beter op elkaar laat inspelen.

De missie in Litouwen heeft twee belangrijke doelen. De NAVO wil de Russen afschrikken met de zichtbare aanwezigheid van troepen. De Baltische staten, die vrezen dat ze op een dag door de Russen worden aangevallen, moeten hiermee worden gerustgesteld. Het tweede doel is het verbeteren van internationale militaire samenwerking. 

Lees meer bekijk video op de website van rtvdrenthe.nl

Bron : rtvdrenthe.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief