Journalisten naar Defensie

Gepubliceerd op: 20-11-2018

Cursus voor externen bij School voor Vredemissies

Niet alleen militairen, maar ook mensen buiten Defensie reizen regelmatig af naar missiegebieden. Denk aan journalisten, politieagenten of ambassadepersoneel. In veel gevallen gaan zij voor een goede voorbereiding eerst langs de School voor Vredesmissies (SVV), op de Generaal Winkelmankazerne in het Veluwse Harskamp. 

Harskamo school nov18

“Dit soort externe organisaties hebben ruim 6 jaar geleden bij ons aangeklopt of we veiligheidstrainingen konden organiseren. Er zijn ook civiele partijen die dit soort cursussen aanbieden, maar juist Defensie heeft veel kennis in huis voor wat betreft missiegebieden”, vertelt commandant SVV luitenant-kolonel Piet van Sambeeck.

Potentieel gevaarlijke gebieden
De zogenoemde Hostile Environment Awareness Training (HEAT) wordt gegeven aan medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de landelijke eenheid politie, het Internationaal Strafhof, het Institute for International Criminal Investigations en de Nederlandse Vereniging voor Journalisten. “Dit zijn mensen die net als militairen hun werk doen in bijvoorbeeld Afghanistan. Journalisten doen er verslag, een secretaresse werkt op een ambassade en het Internationaal Strafhof doet er onderzoek naar bewijsmateriaal”, legt Van Sambeeck uit. “Omdat zij daarbij, net als militairen, in potentieel gevaarlijke gebieden komen, moeten ze goed voorbereid zijn.”

Lees meer in magazines.defensie.nl

Bron : magazines.defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief