"Oorlogstad bouwen"

Gepubliceerd op: 22-11-2018

D66 wil realistisch oefenterrein voor militairen

Afbeelding verwijderdIn het militaire oefendorp Marnehuizen zijn volgens Kamerlid Belhaj veel beperkingen in omvang en aard van de oefeningen. FOTO ANP

DEN HAAG Nederlandse militairen moeten levensecht kunnen oefenen op stedelijke oorlogsvoering. Daarom moet Nederland in Europa het initiatief nemen voor een grootschalig, als stad bebouwd oefenterrein voor het trainen van urban warfare.

Dat voorstel doet D66 vandaag tijdens het debat over de begroting van Defensie. Het kan waarschijnlijk rekenen op een meerderheid. Speciale eenheden uit Nederland en andere Europese lidstaten moeten momenteel nog veelal naar de Verenigde Staten om stedelijke gevechten te trainen. „De afstand maakt oefenen duur en tijdrovend”, zegt Kamerlid Belhaj. Volgens haar heeft het Nederlandse oefendorp Marnehuizen te veel beperkingen, zowel in omvang als in aard van de oefeningen. De mogelijkheden om realistisch met scherp te schieten zijn bijvoorbeeld veel krapper dan in de VS.

„Defensie moet steeds meer trainen op stedelijke oorlogsvoering, bijvoorbeeld als het gaat om anti-terreuroefeningen. Dan is het goed als je die mogelijkheid dicht bij huis hebt”, zegt Belhaj.

Het terrein hoeft niet per se in Nederland te komen. Het wordt wat D66 betreft een project in het kader van de nieuwe Europese defensiesamenwerking, Pesco genaamd. Meerdere landen kunnen er dan gebruik van maken, de kosten worden gedeeld. Europese landen kunnen er bovendien gezamenlijk oefenen.

Pesco beoogt meer eenheid te brengen in de lappendeken van de Europese defensie. De Europeanen hebben bijvoorbeeld 19 soorten tanks rondrijden, de Amerikanen één. De EU-landen gebruiken 20 verschillende soorten straaljagers, de VS zes. Gezamenlijke inkoop zou de landen tot 100 miljard euro kunnen besparen.

Bron : digitalpusblishing.telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief