Capaciteitsopbouw Irak van start

Gepubliceerd op: 14-12-2018

De nieuwe NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak is vandaag van start gegaan. Er nemen 2 Nederlandse militaire adviseurs en 4 civiele experts deel.

De 600-koppen tellende missie richt zich op het versterken van de Iraakse veiligheidssector. Dat gebeurt via training en advies aan onder meer het Iraakse ministerie van defensie en militaire opleidingsinstituten. Er wordt gewerkt op beveiligde trainingslocaties vanuit Bagdad met 2 dependances in Basmaya en Taji in Centraal-Irak. De missie heeft een eigen hoofdkwartier in Bagdad.

Nauw op elkaar afgestemd
Hoewel de bevelsstructuren van NAVO en de anti-ISIS-coalitie gescheiden zijn, worden de operaties nauw op elkaar afgestemd. Zo neemt de coalitie de medische verzorging van deelnemers aan de NAVO-missie grotendeels op zich.

De Nederlandse bijdrage aan de Capacity Building Mission Iraq van de anti-ISIS-coalitie gaat gewoon door. De 4 F-16’s die vanaf een basis in Jordanië worden ingezet tegen de terreurorganisatie keren wel eind dit jaar terug.

Nederland ondersteunt, los van de missies, ook de capaciteitsopbouw op van de veiligheidssector in de Koerdische Autonome Regio.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief