Centrale meldkamer voor hulpdiensten in Haarlem wordt ingericht met ’oude’ apparatuur

Gepubliceerd op: 15-12-2018

De ingebruikname van één centrale meldkamer in Haarlem voor de Veiligheidsregio’s Noord-Holland Noord (nu Alkmaar), Zaanstreek-Waterland/Kennemerland (Haarlem) en Koninklijke Marechaussee (Schiphol) heeft opnieuw maanden vertraging opgelopen.

Afbeelding verwijderdWaar de samenvoeging eerder in februari 2019 was voorzien, wordt dat nu naar verwachting op zijn vroegst medio mei. Aanleiding voor de vertraging zijn problemen rondom het vernieuwde communicatiesysteem voor hulpdiensten C2000.

Spionagepraktijken
De levering van apparatuur is uitgesteld, omdat er Kamervragen zijn gesteld over het Chinese bedrijf Hytera, dat de aanbesteding heeft gewonnen.

De politiek wil onder meer garanties dat er via ’achterdeurtjes’ in het communicatiesysteem geen gevoelige informatie terecht komt op plaatsen waar de Nederlandse overheid dat niet wil. Kortom, er mogen geen spionagepraktijken plaatsvinden.

De Veiligheidsregio’s, marechaussee, politie en ambulancedienst willen niet langer wachten tot deze moeilijkheden zijn opgelost. In overleg hebben zij daarom besloten met de huidige apparatuur tot inrichting van de nieuwe meldkamer in Haarlem over te gaan.

„We volgens daarmee het Rotterdamse scenario”, aldus directeur Martin Smeekes van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (samenwerking tussen zeventien gemeenten in Alkmaar, West-Friesland en Kop van Noord-Holland).

Omgebouwd
„Komt het verbeterde C2000 later wel beschikbaar, dan wordt de boel weer omgebouwd.” Tot de verhuizing en ingebruikname worden de afzonderlijke meldkamers ’in de benen gehouden’.

Smeekes: „Uit onderzoek blijkt dat het eerder geopperde idee om een witte meldkamer (ambulancezorg; red.) in Alkmaar en een rode (brandweer; red.) in Haarlem op te tuigen, stuit op technische beperkingen. We blijven tijdelijk functioneren zoals het nu gaat.”

Zodra er één centrale meldkamer is, hoopt de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord technische ondersteuning van de landelijke meldkamer te krijgen. Die garantie is bijna rond.

Extra kosten
De extra kosten komen voor rekening van het rijk, personele kosten zijn voor de Veiligheidsregio’s.

Bron : haarlems dagblad

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief