'Defensie en politie willen samen personeel gaan werven en uitwisselen'

Gepubliceerd op: 16-12-2018

Defensie en politie, de twee grootste werkgevers van Nederland, willen samen een deel van hun nieuwe personeel gaan werven,  behouden en uitwisselen.

Commandant der strijdkrachten Rob Bauer en korpschef van de politie Erik Akerboom zullen zaterdag een nauwere samenwerking aankondigen, schrijft Trouw. Militairen die het na meerdere missies wel genoeg vinden, moeten de mogelijkheid krijgen om over te stappen naar de politie. Andersom moet de overstap ook makkelijker worden.

"Bij ons blijft maar een klein deel tot de pensioenleeftijd. Defensie moet relatief jong blijven omdat het werk belastend is. Door de missies zijn militairen vaak langere tijd in het buitenland", zegt Bauer in de krant. De groepen militairen die weggaan, tussen de 25 en 35 jaar, zijn volgens Bauer interessante kandidaten voor de politie, omdat ze al op jonge leeftijd hebben geleerd om te gaan met ingewikkelde situaties.

Akerboom beaamt dit. "Het werk van bijvoorbeeld een wijkagent kan behoorlijk veeleisend zijn, daar kun je die kwaliteiten gebruiken. En het is ook de leeftijdsfase dat mensen aan een gezin beginnen, dat uitzending naar het buitenland minder aantrekkelijk wordt."

Defensie en politie hebben personeelstekort
Door de opkomst van terroristische dreiging en internationale criminaliteit groeien Defensie en politie naar elkaar toe. Daarom is het volgens Akerboom en Bauer inhoudelijk mogelijk om een gecombineerde loopbaan mogelijk te maken.

Defensie en politie hebben te kampen met enorme personeelstekorten. Afgelopen zomer kwam de korpsleiding met het plan om de komende jaren 17.000 nieuwe mensen op te leiden en het korps structureel met 1.100 agenten uit te breiden.

Bron : nu.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief