‘Bloedbad’ dreigt in provinciehuis; met plastic bijl

Gepubliceerd op: 18-12-2018

DEN BOSCH - Met een enorme versierde kerstboom ziet de hal van het provinciehuis er sprookjesachtig uit. Maar er dreigt een bloedbad. Want er loopt een man met een bijl. Hij zwaait er wild mee in het rond en scheldt er flink op los. Je zou hem ‘verward’ kunnen noemen. En vooral gevaarlijk.

Maar het scheelt dat het gaat om een plastic bijl. De vier mannen van de koninklijke marechaussee zijn echt. En dat geldt ook voor de hond die al snel in de arm van de man bijt. Pakwerkerskleding beperkt de schade. ,,We willen vooral weten of de hond veel last heeft van de gladde vloer. Dat valt dus reuze mee. Maar we denken er niet voor niets over om de honden voor deze taak te voorzien van speciaal schoeisel’’, zegt een medewerker van de marechaussee.

Bedreiging
Hij staat stevig in zijn schoenen. Net als zeven andere leden van de marechaussee en twintig agenten die deze dag de ‘gewone’ beveiliging versterken. ,,Zij werken gewoonlijk bij de recherche of op straat. Maar ze hebben een aanvullende opleiding van drie weken gevolgd om bij deze speciale eenheid te horen.’’ Dat zegt Henk Spreeuwenberg, die als operationeel specialist van het bureau Crisis en Conflict Beheersing (CCB) is betrokken bij deze oefening van een bewakingseenheid van de politie Oost-Brabant.

Deze eenheid met veertig leden wordt ingezet bij een bedreiging van een gebouw, persoon of een gelegenheid die voor het publiek toegankelijk is.

,,We zijn heel blij dat we in het provinciehuis terecht kunnen. Want dit is een perfecte locatie om allerlei situaties te oefenen. Je hebt hier gewone bezoekers en mogelijk mensen die kwaad willen. Dat zou hier kunnen gelden voor de commissaris van de koning’’, zegt Spreeuwenberg.

Afbeelding verwijderd Afbeelding verwijderd

l) Man met nepbijl is juist overmeesterd in de hal van het provinciehuis © Marc Brink/BD
r) Zwaar bewapende agent bij de ingang van het provinciehuis. © Marc Brink/BD

Verdachte omstandigheden
Zwaarbewapende agenten beveiligen de ingang van het gebouw. En in de omgeving speuren zogenaamde ‘spotters’ naar verdachte omstandigheden. Knap dat de man met de bijl het voor elkaar kreeg om binnen te komen. ,,Dat is helemaal niet zo knap’’, zegt de specialist.

Hij legt uit dat de prooi van de hond al een poosje in het gebouw was. Dat past bij internationale terreurincidenten waarbij medewerkers van binnenuit zorgden voor verderf. ,,Daar houden we natuurlijk rekening mee met deze oefening waarvoor we verschillende scenario’s hebben bedacht’’, zegt Spreeuwenberg.

Languit op de grond
Tot zijn tevredenheid ziet hij hoe agenten bij de ingang een gewapende vrouw onderscheppen. Binnen de kortste keren ligt zij bij de aanhouding languit op de grond.

Morgen oefenen collega’s van degenen die maandag aan de slag zijn gegaan. Er zijn scenario’s genoeg om te oefenen. Spreeuwenberg: ,,En misschien zijn sommige situaties vergelijkbaar met vandaag. Maar we verwachten dat de collega’s elkaar hierover niet informeren. Het moet een verrassing zijn.’’

Bron : bd.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief