Commentaar: Wangedrag

Gepubliceerd op: 19-12-2018

Medewerkers van het ministerie van Defensie die misstanden willen melden, begeven zich op glad ijs. Dat is de conclusie die kan worden getrokken uit het relaas van een voormalig fotograaf in dienst van het departement, waarover deze krant uitgebreid heeft bericht.

Afbeelding verwijderdZelfportret van defensie-combat-fotograaf Rinze Klein uit Drenthe.

Als oorlogsfotograaf in onder meer Tsjaad was de man getuige van wangedrag van Nederlandse mariniers. Niet alleen jegens de bevolking die beschermd moest worden, maar ook jegens eigen militairen. Levens van Nederlandse soldaten werden soms regelrecht in gevaar gebracht, net als de missie in dat land.

Wie denkt dat Defensie zit te wachten op dergelijke verhalen, om ervan te leren en excessen aan te pakken, komt van een koude kermis thuis. De boodschapper wordt verdacht gemaakt, geïsoleerd en verlaat de actieve dienst meestal gedesillusioneerd.

Mede hierdoor lukt het al jaren niet om iets aan de soms doodzieke cultuur bij bepaalde Defensie-onderdelen te veranderen.

Dat was ook een van de trieste conclusies van de commissie-Giebels over sociale onveiligheid bij Defensie, die twee maanden geleden werden gepresenteerd.

De cultuur binnen de strijdkrachten zorgt er volgens de commissie voor dat melders van pesterijen en wangedrag meestal worden uitgestoten in plaats van op het schild gehesen. Het is, aldus de onderzoekers, op dit moment voor militairen verstandiger een eventuele misstand bij Defensie niet te melden. De gevolgen zijn namelijk niet te overzien.

Meldingen van misstanden worden vaak óf gebagatelliseerd of ze worden juist te formeel-juridisch benaderd, waardoor iedereen in een kramp schiet. De afhandeling is op een ‘stroperige, ondoorzichtige en escalatiegevoelige wijze’, aldus de commissie. Ook is sprake van een angstcultuur bij het ministerie.

Ondanks goede voornemens lukt het Defensie nog steeds niet de sociale veiligheid van de eigen medewerkers te garanderen. Dat is zorgelijk en onvermijdelijk ook een formidabele sta-in-de-weg bij het werven van broodnodig nieuw personeel.

Bron : dvhn.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief