Patrick Cammaert, sinds dit weekeinde bewaker van het staakt-het-vuren in Jemen

Gepubliceerd op: 26-12-2018

‘Het wordt zeer lastig’. Militairen plegen een probleem een ‘uitdaging’ te noemen, maar de door de wol geverfde Nederlandse generaal-majoor der mariniers b.d. Patrick Cammaert beseft waaraan hij begint. Dit weekeinde is hij aangekomen in Jemen, waar hij toezicht zal houden op een pril staakt-het-vuren tussen regeringstroepen en Houthi-rebellen.

Afbeelding verwijderdPatrick Cammaert. Beeld EPA

Cammaert (68) leidt een internationaal team van waarnemers dat neerstrijkt in de havenstad Hodeida, waar samenwerking met lokale veiligheidskrachten wordt gezocht. Via Hodeida en enkele andere havens aan de Rode Zee loopt de import van vrijwel alles waaraan Jemen na ruim drie jaar burgeroorlog een nijpend tekort heeft: water, voedsel, medicijnen, brandstof.

De missie vloeit voort uit een vrijdag door de VN-Veiligheidsraad aangenomen resolutie. Geen Nederlandse militair heeft meer werk voor de VN verricht dan Cammaert. In de bergen rond de Bosnische hoofdstad Sarajevo, als commandant van vredesmissies in Afrika, als militair adviseur van VN-chef Kofi Annan. Voor zijn verdiensten ontving hij de Carnegie Wateler Vredesprijs, een van ’s werelds oudste en meest prestigieuze vredesonderscheidingen.

Na zijn pensionering in 2007 werd Cammaerts militaire expertise van tientallen jaren vaak ‘ingehuurd’ door de VN. Hij was speciaal gezant voor de bestrijding van seksueel geweld in conflictgebieden, en deed onderzoek naar gewelddadigheden in Gaza en Zuid-Soedan. Het eerste onderzoek leidde tot harde kritiek van de VN op Israël, dat scholen en schuilkelders had bestookt tijdens de oorlog tegen Hamas in 2014. In 2016 stelde Cammaert ‘laks en risicomijdend gedrag’ van blauwhelmen in Zuid-Soedan aan de kaak; de Keniaanse commandant van de vredesmacht moest daarna het veld ruimen.

Lees verder op de website van de Volkskrant

Bron : volkskrant.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief