Invasie van de Engelse kust

Gepubliceerd op: 3-1-2019

Britse douaniers slepen een rubberboot succesvol gebruikt door migranten verder het strand op bij de kust van Kent. (foto Reuters)

Afbeelding verwijderd

 

Britten in rep en roer door migrantenbootjes

LONDEN De komst van enkele honderden bootvluchtelingen heeft voor een crisis gezorgd in de Britse politiek. Minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid moest zijn safari in Zuid-Afrika onderbreken. Hij heeft enkele douaneschepen uit de Middellandse Zee teruggeroepen om de speedbootjes met vooral Iraanse en Syrische vluchtelingen op te sporen.

De omvang van het Britse vluchtelingenprobleem is niet te vergelijken met de tienduizenden illegale vluchtelingen die Italië, Spanje of Griekenland nog altijd bereiken. Toch is de stijging van het aantal vluchtelingen dat Het Kanaal tracht over te steken aanleiding voor de Britten om in te grijpen.

In voorgaande jaren trachtten vluchtelingen vooral via veerboten of de Kanaaltunnel naar het Verenigd Koninkrijk te komen. Het milde decemberweer en een rustig Kanaal worden als belangrijkste reden gezien voor de stijging van het aantal bootvluchtelingen. Alleen op Kerstdag werden ongeveer vijftig vluchtelingen gesnapt. Sinds eind november zijn bijna 250 vluchtelingen opgepakt.

Volgens de Britten leggen de Fransen de vluchtelingen geen strobreed in de weg om het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Officieel zeggen de Fransen samen te werken om de vluchtelingenstroom te stoppen, claimt Javid, maar volgens Britse media talmen de Fransen met ingrijpen totdat de vluchtelingen Britse wateren hebben bereikt.

Als de vluchtelingen door de Britse kustwacht worden opgepakt worden ze naar Engeland vervoerd, precies wat de bedoeling is van de vluchtelingen. Daar vragen ze asiel aan. Officieel zouden ze moeten worden teruggestuurd naar Frankrijk, maar dat gebeurt vooralsnog niet.

Volgens David Wood, een voormalig topambtenaar belast met immigratie op het ministerie van Binnenlandse Zaken, is het vooral zaak de georganiseerde misdaad achter de bootvluchtelingen aan te pakken. De vluchtelingen betalen duizenden dollars om de beschikking te krijgen over een speedboot, enkele containers met brandstof en wat reddingsvesten. Dat geld wordt volgens Wood, in een artikel voor The Daily Telegraph, gebruikt om terroristische activiteiten mee te financieren.

Het kan volgens Wood niet worden uitgesloten dat terroristen zich mengen tussen de ‘oprechte’ vluchtelingen die op zoek zijn naar een beter bestaan. De controle aan Britse zijde naar het verleden van de vluchtelingen, en naar mogelijke duistere motieven, schiet volgens Wood ernstig tekort.

Bron : telegraaf/krant 2/1

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief