Strafrechtelijk onderzoek naar overboord geslagen containers

Gepubliceerd op: 5-1-2019

Justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de overboord geslagen containers van het vrachtschip MSC Zoe. Dat meldt de Kustwacht op Twitter.

Afbeelding verwijderd

De ravage op het midden van het dek is hier goed te zien. Beeld © Havariekommando.

Het onderzoek wordt gedaan door de Maritieme Politie in samenwerking met Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) onder leiding van een officier van justitie van het Functioneel Parket.

Strafbaar handelen
Het onderzoek richt zich op de vraag of de ontstane schade het gevolg is van strafbaar handelen. Onderwerp van onderzoek is of iemand verantwoordelijk kan worden gehouden voor de verontreiniging die is ontstaan.

Onderzocht wordt hoe het schip zoveel containers kon verliezen en of bijvoorbeeld de wet ter voorkoming verontreiniging door zeeschepen is overtreden. 

Het strafrechtelijk onderzoek wordt uitgevoerd door het Team Maritieme Politie en de @InspectieLenT. Het onderzoek staat onder leiding van een officier van justitie van @FP_OM

Niet alleen op de Nederlandse waddeneilanden  zijn spullen uit de containers aangespoeld, maar ook op het Duitse eiland Borkum zijn nu goederen gevonden. Op het strand zijn vanochtend dertig beschadigde televisies gevonden verspreid over ongeveer anderhalve kilometer.

Minister Olaf Lies (Milieu) van Nedersaksen houdt er rekening mee dat meer spullen zullen aanspoelen op het waddeneiland dat voor de kust van Groningen ligt. Uit berekeningen blijkt dat ook de Duitse eilanden Norderney en Juist in de gevarenzone liggen.

280 containers
De MSC Zoe verloor deze week tijdens stormachtige weer zo'n 280 containers. Een deel daarvan kwam terecht op de Nederlandse waddeneilanden. Zo spoelden onder meer stoelen, kleren, speelgoed en flatscreens aan. Gisteren werd op Schiermonnikoog ook twee zakken met de giftige stof peroxide aangetroffen.

Inmiddels heeft Rijkswaterstraat de reder van het vrachtschip aansprakelijk gesteld voor de schade die de overboord geslagen containers hebben aangericht. Eerder deed de gemeente Vlieland dat al.

Enorme klus
Het opruimen van die rommel is een enorme klus. Defensie heeft vandaag zo'n 100 militairen naar de Waddeneilanden gestuurd om te gaan helpen met het opruimen van aangespoelde containers.

Bron :rtlnieuws.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief