Afghanistan: hopeloos, maar niet ernstig?

Gepubliceerd op: 12-1-2019

Ondanks alle westerse inspanningen is de Taliban in grote delen van Afghanistan de baas. Maar als president Donald Trump inderdaad alle Amerikaanse militairen uit het land weghaalt, dreigt nog meer chaos, schrijft Bram Boxhoorn.

Achttien jaar geleden kwamen de eerste Amerikaanse militairen aan in Afghanistan. Het doel was – en is nog steeds – de Taliban te verdrijven. Daarmee is de Amerikaanse aanwezigheid in dit land al van langere duur dan die in Vietnam. De veiligheidssituatie in Afghanistan is nog steeds ronduit zorgelijk. In het afgelopen jaar kwamen door aanslagen meer journalisten dan elders om het leven. Momenteel controleert de Taliban ongeveer 40 procent van het grondgebied en volgens Amerikaanse schattingen zijn er zo’n twintig- tot veertigduizend strijders actief.

De Afghaanse veiligheidstroepen (politie en militairen) bestaan uit ongeveer 350.000 manschappen. Een internationale troepenmacht onder NAVO-commando traint en begeleidt sinds 2015 deze Afghaanse veiligheidstroepen, die flinke verliezen lijden door aanslagen en gevechten met de Taliban. Er is kortom nog veel werk aan de winkel in dit verscheurde land, waar 25 Nederlandse militairen tijdens de missie International Security Assistance Force (ISAF, 2003-2014) het leven lieten.

Lees het gehele artikel op de website van elsevierweekblad.nl

Bron : elsevierweekblad.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief