Gepubliceerd op: 19-1-2019
Tientallen militairen zeggen kanker te hebben gekregen door het verbranden van afval tijdens hun missie in Afghanistan. Onder andere medisch afval werd in burnpits in brand gestoken, omdat de verbrandingsovens op het kamp niet goed werkten.
Volgens minister Bijleveld is onderzocht of er schadelijke stoffen vrijkwamen, maar was dat niet het geval. Ook zouden er bij Defensie geen meldingen van zieke militairen zijn binnengekomen. Intussen hebben 48 militairen zich gemeld bij een advocaat.
Acute myeloïde leukemie
Een van de 48 oud-militairen is Johan Smit. Hij zat in 2006-2007 in Afghanistan. “Toen ik daar aankwam, in Afghanistan, had ik al het idee van: oeps, dit is niet in orde hierzo. De rook die er hangt. De vieze lucht. Echt heel bizar. En inderdaad: ik ben thuisgekomen, ik ben op vakantie gegaan en toen merkte mijn vrouw al: hij is heel anders dan voor die tijd.”
Hij ging bij thuiskomst direct naar het ziekenhuis en uit tests bleek het goed mis te zijn. Johan heeft Acute myeloïde leukemie (AML ). “In mijn ogen is de leukemie door de burnpits ontstaan”, vertelt hij. Johan meldde zijn zorgen over die burnpits, maar kreeg geen gehoor. Hij weet dat de informatie door is gespeeld naar Den Haag, dus als Defensie stelt geen meldingen te hebben ontvangen… “In mijn ogen liegen ze.”
Zak geld
“Ik heb letterlijk en figuurlijk mijn leven gegeven”, vervolgt Johan. Aan een eventuele financiële vergoeding heeft hij dan ook geen boodschap. “Hoe groot moet die zak geld zijn om mijn leven terug te kopen? Dat is onbetaalbaar.”
Bron : diverse media
Als SMC'er ontvangt u zes keer per jaar het rijk geïllustreerde tijdschrift Marechaussee Contact.
Meld u meteen aan om mee te doen!
Vrouw (51) doet valse bommelding in vliegtuig, Eindhoven Airport kort dicht
Twee militairen gewond na ongeval op Oranjekazerne; bestuurder aangehouden
Fietsster geschept door auto op Eindhovensedijk in Oirschot
Invoer cocaïne via bloemenzending: OM eist celstraffen van 7 jaar
Duitsland gaat voortaan asielzoekers weigeren aan de grens, meer grenspolitie
Man heeft 398 dagen gevangenisstraf tegoed bij controle reisdocumenten