National Geographic maakt serie over Nederlandse F-16’s

Gepubliceerd op: 27-1-2019

F 16 3x Nat. Geographic 
Drie van de vier uit Jordanië teruggekeerde F-16's © Leonard van den Broek

National Geographic heeft een vierdelige serie gemaakt over de inzet van Nederlandse F-16’s vanuit Jordanië naar Irak en Syrië; Missie F-16: onze strijd tegen terrorisme. Dat meldt de tv-zender.

Jordanië
Een cameraploeg van National Geographic en het AD heeft de afgelopen maanden volledige toegang gekregen tot het Nederlandse kamp op een luchtmachtbasis in Jordanië. Vanuit die basis vlogen de Nederlandse F-16’s naar Irak en Syrië voor de strijd tegen IS.

Unieke kijk
‘Van camera’s in de cockpit tot diepte-interviews met de vliegers die voor het eerst op beeld hun verhaal doen, ‘Missie F-16: onze strijd tegen terrorisme’ geeft een totaalbeeld van het leven van de Koninklijke Luchtmacht in Jordanië. Technische uitdagingen, psychologische effecten, trainingen en operaties komen allemaal aan bod in de vierdelige serie. Naast de F-16-vliegers spreken de filmmakers in deze unieke kijk achter de schermen met commandanten, techneuten en militairen uit alle andere disciplines die benodigd zijn voor een succesvolle missie’, aldus National Geographic.

Mens
‘Hoewel de veiligheid voor onze mensen, de coalitie en ons land grenzen stelt aan wat we in beeld mogen vertellen, hebben we samen met de defensieleiding besloten deze bijzondere kans niet aan ons voorbij te laten gaan’, zegt luitenant-generaal Dennis Luyt, commandant luchtstrijdkrachten. ‘We willen Nederland laten zien wie we zijn, wat ons drijft en waarom de missie in het Midden-Oosten ons en zo velen raakt. Als professional, maar bovenal als mens. Het zijn verhalen van militairen die het waard zijn om verteld te worden.’

Inzet
De F-16’s hebben in het afgelopen jaar meer dan 3.000 missies boven Irak en Oost-Syrië hebben uitgevoerd. Bij die missies werden 2.100 keer wapens ingezet. De vierdelige serie is vanaf zondag 24 februari om 21:00 uur te zien op National Geographic.

Bron : upinthesky.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief