Koninklijke Marechaussee op Schiphol

Gepubliceerd op: 28-1-2019

Koninklijke Marechaussee op Schiphol
25 jaar na de officiële overdracht

Op 26 november 2013 vond de officiële opening plaats van een nieuw kazernecomplex van het District Schiphol van de Koninklijke Marechaussee: de Koningin Máximakazerne. 

Deze mijlpaal was aanleiding voor de uitgave van De geschiedenis van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol, geschreven door Frank Bethlehem van het NIHM. Koningin Máxima kreeg het eerste exemplaar aangeboden tijdens de opening van de kazerne. De bouw van het complex is een uitgelezen moment om terug te kijken op de geschiedenis van de KMar op Schiphol. De luchthaven Schiphol heeft zich sinds de eerste passagiersvlucht op 17 mei 1920 ontwikkeld tot een van de grootste luchthavens van Europa.

Schiphol.jpg

De verantwoordelijkheid van de Koninklijke Marechaussee groeit mee....

Sinds 1946 is de KMar verantwoordelijk voor de grensbewaking op de luchthaven. Het Wapen groeide gestaag mee met Schiphol. De Koninklijke Marechaussee op Schiphol is uitgegroeid tot de belangrijkste veiligheidsorganisatie op de luchthaven. Sinds 1993 is de KMar tevens belast met de politietaak op de luchthaven en de beveiliging van de burgerluchtvaart.

Deze veelzijdige ontwikkeling staat in de geschiedenis van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol centraal. 

Meer informatie  uit het boek "De Koninklijke Marechaussee op Schiphol 1946/2007"

SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief