Alle 17-jarigen krijgen seintje dat ze reservist kunnen worden

Gepubliceerd op: 11-2-2019

Tieners krijgen dienstplichtbrief
DEN HAAG - Alle 17-jarige jongens en meisjes krijgen straks een seintje dat ze naast hun studie of baan reservist kunnen worden bij de krijgsmacht. Op die leeftijd krijgen alle Nederlandse 17-jarigen toch de zogeheten ’dienstplichtbrief’. Het is een prima manier om reservisten te werven, zo vindt de VVD, die maandag een voorstel hiertoe doet.

Afbeelding verwijderdSoldaten liggen in het gras tijdens de opkomstdag van de laatste lichting dienstplichtigen in 1995. HOLLANDSE HOOGTE

De Kamer overlegt maandag over het plan van VVD-Kamerlid Van den Bosch om het reservisten makkelijker te maken werk of studie te combineren met een deeltijdfunctie bij de krijgsmacht.

Defensie wil meer reservisten dan de 4800 die ze nu heeft. Niet alleen is het een manier om schaarse kennis en capaciteiten in huis te halen, het zorgt er ook voor dat de krijgsmacht zich makkelijker kan aanpassen aan veranderende omstandigheden. Met 5000 openstaande vacatures kampt de krijgsmacht bovendien met personeelskrapte.

’Prachtige kans’
Voor veel jongeren is een aanmelding bij de krijgsmacht een brug te ver, zegt Kamerlid André Bosman. Ze weten vaak niet dat ze ook tijdelijk of in deeltijd militaire ervaring kunnen opdoen. „En de brief gaat er toch uit. Een prachtige kans om 17-jarigen uit te leggen: je wordt nu 18, dan mag je stemmen en heb je vrijheden die we met z’n allen verdedigen. Reservist worden is een prachtige kans om je te verdiepen.” Neem de student die in het Natres-bataljon (Nationale reserve) wordt uitgezonden naar Jordanië. „Dat zijn toch unieke ervaringen?”

De dienstplichtbrief heeft nu op zichzelf geen gevolgen voor jongeren. De brief wijst hen erop dat ze staan ingeschreven voor militaire dienst. Daarvan is de opkomstplicht sinds 1997 opgeschort.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief