National Geographic toont strijd F-16’s tegen ISIS

Gepubliceerd op: 23-2-2019

Het leven en werken van de Nederlandse luchtmachtmilitairen van de Air Task Force Middle East in Jordanië. Dat staat centraal in een 4-delige televisieserie van National Geographic: 'Missie F-16: onze strijd tegen terrorisme'. Die is te zien vanaf zondag 24 februari vanaf 21.00 uur. De zondagen erop volgen de overige afleveringen.

De serie is een co-productie van National Geographic en het AD, gemaakt door Goya Productions. Voor de 4-delige serie 'Missie F-16: onze strijd tegen terrorisme' werd uitgebreid met militairen op de grond gesproken. Daardoor geeft de serie een totaalbeeld van het leven van de luchtmachters in Jordanië. Naast de F-16-vliegers spraken de documentairemakers onder andere ook een detachementscommandant, technici en andere militairen.

Volgens Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt wilde de Defensieleiding deze kans niet voorbij laten gaan. De serie bood een mogelijkheid om Nederland te laten zien wat militairen drijft en wat ze doen.

3.000 missies
De 6 Nederlandse jachtvliegtuigen deden tot 31 december 2018 mee aan de missie vanuit Jordanië. Het was waarschijnlijk 1 van de laatste missies waarbij de F-16's zijn ingezet. Na 40 jaar maakt het gevechtsvliegtuig langzaam plaats voor de F-35.

Van 2017 tot en met eind 2018, met een onderbreking van anderhalf jaar, vlogen de F-16’s in totaal meer dan 3.000 missies boven Irak en Oost-Syrië. Daarbij werden ongeveer 2.100 keer wapens ingezet tegen voertuigen, logistieke opslagplaatsen en wapenopstellingen van terreurorganisatie ISIS. De 6 Nederlandse F-16’s steunden daarnaast met andere landen van de coalitietroepen op de grond.

National Geographic toont strijd F-16’s tegen ISIS (Foto: Defensie)
missie F-16 Jordanie feb19 450

Bron : AD, National Geographi, Goya Productions

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief