400 militairen ontvangen medailles in Zwolle

Gepubliceerd op: 9-3-2019

Ruim 400 Nederlandse militairen die deelnamen aan diverse missies, krijgen op donderdag 14 maart in de IJsselhallen in Zwolle hun Herinneringsmedaille Internationale Missies uitgereikt. De Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, luitenant-generaal Martin Wijnen, zal de medailles opspelden.

Afbeelding verwijderdDe militairen die gedecoreerd worden, namen deel aan de strijd tegen ISIS in Irak, de VN-missie in Mali en de NAVO-missie in Afghanistan.

Strijd tegen ISIS - Irak
Ter versterking van het Iraakse veiligheidsapparaat verzorgen Nederlandse militairen opleidingen en trainingen in Bagdad en nabij Erbil in Irak. De Nederlandse militairen leren hen onder meer schietvaardigheid, tactisch optreden, militaire EHBO en het opsporen en onschadelijk maken van bermbommen. Hierdoor is Irak beter in staat om voor de eigen veiligheid te zorgen en de ISIS in Irak duurzaam te verslaan.

Mali
De Verenigde Naties (VN) proberen de veiligheid en stabiliteit in Mali te bevorderen. Dit gebeurt met de Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA). Nederland levert sinds april 2014 een belangrijke bijdrage aan deze VN-missie in de vorm van een langeafstand-verkenningseenheid. Naast deze verkenners ontvangen ook militairen van het logistieke detachement en van het contingentscommando hun medailles.

Afghanistan
Sinds 1 januari 2015 doen Nederlandse militairen mee aan de NAVO-missie Resolute Support. Deze missie heeft als doel het Afghaanse veiligheidsapparaat verder te versterken. De meeste militairen zijn in het noorden van het land gestationeerd, bij de stad Mazar-e-Sharif, waar zij door training, advies en assistentie de capaciteit van het Iraakse leger en politie opbouwen. Duitsland heeft in deze regio de leiding over de missie.

Waardering en erkenning
De Herinneringsmedaille Internationale Missies wordt toegekend aan militairen die ten minste 30 dagen onafgebroken aan een vredesoperatie hebben deelgenomen. Met deze medaille en ceremonie spreekt Defensie haar waardering uit voor de inzet van militairen, die vaak onder moeilijke omstandigheden opereren. De uitreiking vindt plaats in het bijzijn van familie en relaties en wordt opgeluisterd met militaire muziek.

Niet alleen de militairen ontvangen een blijk van waardering en erkenning, ook hun thuisfront. Als dank voor steun tijdens de uitzending ontvangt de relatie van de militair een draagspeld in de vorm van een anjer. Voor de kinderen is er de speciale kindermedaille. 

Bron : defensie

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief