Politietenue voor prikje op Chinese verkoopsites

Gepubliceerd op: 4-4-2019

AMSTERDAM - Op internet wordt volop agentenkleding voor een spotprijsje aangeboden. Voor slechts enkele euro’s zijn nagemaakte shirts, jassen en andere kleding te krijgen die de bekende letters en het officiële logo van de Nederlandse politie dragen.

politiekleding uit China

@ BEELD ALIEXPRESS

De kleding wordt vooral in China aangeboden en is in verschillende maten en kleuren te krijgen. Op het razend populaire platform AliExpress zijn talloze verkopers te vinden die de outfit van de vaderlandse sterke arm promoten.

Zo is er een shirt met de letters POLITIE op de achterkant en aan de voorkant het logo, dat bestaat uit een wetboek, een granaat en een vlam. Het is voor nog geen drie euro te koop en wordt voor dat bedrag zelfs gratis bezorgd.

Ook wordt er kleding, zoals jassen, aangeboden met het beeldmerk en daaronder de term ’arrestatieteam’. Meerdere klanten zijn enthousiast. ’Geweldig product, snelle levering aan Nederland’ meldt een van hen. Er zijn ook kopers die minder tevreden zijn. ’De rits viel eraf na tweemaal dragen’.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat er een verzoek bij het platform zal worden gedaan om de advertenties van de aanbieders te verwijderen en voortaan te weren.

„Het is bekend dat er op online platformen als AliExpress, maar ook Marktplaats en Whish, aanbieders zijn van kleding voorzien van ons logo”, meldt hij. „We registeren deze meldingen altijd, en doen dan een verzoek bij deze platformen, omdat er inbreuk wordt gemaakt op ons beeldmerk, de advertenties offline te halen.”

Er zijn vooralsnog geen signalen dat de kleding ook is of wordt besteld door criminelen die zich willen voordoen als agent om zo hun slag te slaan. In het verleden kwam het vaker voor dat criminelen met een nagemaakt politietenue op pad gingen.

Strafbaar
We zien wel het risico ervan, dat mensen deze kleding aanschaffen en dit dragen in het openbaar. Daardoor kan er verwarring ontstaan bij burgers omdat ze menen met een Nederlandse politiefunctionaris van doen te hebben, terwijl dit niet het geval is.”

Het is sowieso strafbaar voor burgers om politiekleding te dragen op straat.

„Het levert een boete op. En als je je ook nog eens voordoet als agent, kun je strafrechtelijk worden vervolgd. Kleding van de politie mag voor niemand te koop zijn. Alleen medewerkers van de organisatie moeten er de beschikking over hebben.”

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief