Herdenking Bevrijding Ede en Historische Middag op zaterdag 13 april

Gepubliceerd op: 9-4-2019

Afbeelding verwijderd 
Herdenking Bevrijding Ede en Historische Middag op zaterdag 13 april

EDE - Sinds een aantal jaar viert Ede haar bevrijding rond 17 april, de dag dat in 1945 na vijf jaar bezetting onze plaats werd bevrijd door Britse en Canadese troepen. Dit jaar zal de bevrijding worden gevierd op zaterdag 13 april.

Onder de naam Vrijheidsfestival Ede vindt die dag een herdenking plaats, gevolgd door een Historische Middag. De dag wordt afgesloten met het concert Tour of Freedom.

Herdenking
De herdenking van de bevrijding van Ede zal om 11.00 uur gehouden worden bij het bevrijdingsmonument op de hoek Arnhemseweg/Vossenakker. We staan hier stil bij allen die zich hebben ingezet voor de bevrijding en vrijheid van de gemeente Ede en daarvoor een hoge prijs hebben moeten betalen. 

Burgemeester Verhulst zal tijdens deze herdenkingsplechtigheid met een toespraak ingaan op deze historische offers, waarna hij namens het College van B&W een krans zal leggen. Vervolgens krijgen alle burgers van Ede de gelegenheid bloemen of kransen te leggen.

De plechtigheid zal worden afgesloten met het spelen van het Wilhelmus.

Historische Middag
Vanaf 12.00 uur starten de activiteiten in het kader van de Historische Middag. Deze middag vindt plaats in de directe omgeving van De Smederij, Verbindelaarsweg 100, 6711 VD Ede. We zullen dit jaar in het bijzonder stil staan bij de mannen die als eerste voor de vrijheid van Nederland gevochten hebben: de Nederlandse militairen in de meidagen van 1940. 

Wat is er te zien?
Rond de Smederij zullen mannen in historisch tenue een beeld neerzetten van het militaire leven tijdens de mobilisatie van 1939 en de oorlogsdagen van mei 1940. Er zal een tentenkamp zijn, een administrateur zal bezig zijn met de betaling van soldij, patrouilles op de fiets zullen het terrein verkennen. Dit zal worden verzorgd door deskundige leden van de Vereniging Historische Militaria (VHM) en de vereniging Verband Militair-Historische Uitbeeldingen (VMHU).

Bij het gebouw zal een originele Nederlandse pantserwagen staan opgesteld. De wagen is eigendom van de heer Bosman. Zes van deze pantserwagens zijn op 10 mei 1940 ingezet bij Ede. Het Korps Rijdende Artillerie (KRA) van de Koninklijke Landmacht zal met een 6-veld kanon, getrokken door paarden, aanwezig zijn. Met het kanon zullen daadwerkelijk schoten gelost worden. Een tweede kanon, eigendom van de heer Baan, zal bij het gebouw worden opgesteld. Met dit type kanon hebben de Nederlandse militairen bij De Kade op 11 en 12 mei 1940 fel van zich af gebeten. Ook zal te zien zijn hoe in die dagen met beperkte middelen de militairen onderling communiceerden met veldtelefoons en telefoonlijnen.

Publiek is zowel bij de herdenking als bij de Historische Middag van harte uitgenodigd. De entree is gratis.

Verzocht wordt zo veel mogelijk op de fiets te komen. Op het voormalig kazerneterrein zijn ook ruime parkeermogelijkheden op loopafstand van de Smederij. Probeer daarbij wel de huidige bewoners van het terrein zo min mogelijk tot last te zijn door soms gewoon ietsje verder weg te gaan staan, en hou de doorgaande wegen vrij voor de hulpdiensten!

Bron : omroepede.nl
Foto van de herdenking vorig jaar via Platform Militaire Historie Ede.

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief