EU-paspoort nodig? Doe maar een miljoentje

Gepubliceerd op: 10-4-2019

Het verkopen van paspoorten en verblijfsvergunningen is een gouden handel voor veel EU-landen. Al meer dan honderdduizend mensen zijn zo de unie binnengekomen. Het Europees Parlement wil dat het stopt, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. 'Je kunt er zeker van zijn dat de overheid een oogje dichtknijpt.’

Alsof je een vakantie boekt. Ga naar een site als ‘La Vida, Golden Visas’, en je ziet een zeilboot in een azuurblauwe zee. Je leest: ‘La Vida biedt een keuze aan gouden visa voor investeringen in verblijf en burgerschap’, en je denkt: hm, waar zal ik eens naartoe gaan? De keuze is ruim. Je kunt bijvoorbeeld naar Antigua & Barbuda, Cyprus, Griekenland, Malta, Portugal, Saint Kitts of Vanuatu: niet de beroerdste plaatsen voor verblijf of burgerschap. 

Je kiest bijvoorbeeld Malta, en weer zie je een prachtig plaatje, dit keer van de hoofdstad Valletta bij het vallen van de avond. Even doorklikken en je kunt precies lezen wat je moet doen als ‘individu met een ultra hoge nettowaarde’ om een verblijfsvergunning te krijgen of, beter nog, officieel staatsburger te worden. Het is heel overzichtelijk. Om te beginnen moet je minstens 650.000 euro storten in het nationale ontwikkelingsfonds, dat is opgezet door de regering. Dan moet je ook 150.000 euro aan staatsobligaties kopen én een huis aanschaffen dat minstens 350.000 euro kost (of iets huren voor 16.000 euro per jaar, dat mag ook).

Alles bij elkaar is dat dus zeker meer dan een miljoen, maar dan heb je ook wat, als individu met een ultra hoge nettowaarde: een paspoort van Malta. En dus van de Europese Unie. Hiermee mag je vrij reizen in alle 28 landen van de EU en kun je zonder visum reizen naar 182 andere landen, waaronder de Verenigde Staten en Canada. En helemaal legaal!

Gouden business
Dat niet alleen: het is een gouden business. Van de 28 EU-landen verkopen er vier op deze manier paspoorten: Oostenrijk, Bulgarije, Cyprus en Malta. Twaalf lidstaten handelen in verblijfsvergunningen, waaronder ook Nederland. Bij ons zijn de eisen als volgt, zoals opgetekend in de Regeling Buitenlandse Investeerders: je moet een vermogen hebben van minstens 1.250.000 euro en dit investeren in het Nederlandse bedrijfsleven. Je hebt hiervoor geen accountantsverklaring nodig, al ‘blijft de Immigratie- en Naturalisatiedienst controleren op verdachte transacties om witwassen tegen te gaan’. Kom je met het geld over de brug, dan krijg je een verblijfsvergunning voor drie jaar.

Afbeelding verwijderdHet laatste decennium heeft dat volgens een schatting van Transparency International (TI) - een organisatie die strijdt tegen corruptie - de betreffende EU-landen een slordige 25 miljard euro aan directe investeringen opgeleverd. Hiervoor zijn 2.500 paspoorten uitgegeven, plus nog eens 3.500 voor naaste familieleden van de aanvragers. Ook zijn er 34.000 verblijfsvergunningen verstrekt, plus 69.000 voor familie. Meer dan 100.000 mensen, dus.

Tot zo ver alles in orde. Maar,

Enorm punt
Sophie in ’t Veld (afb.), Europarlementariër voor D66, zegt het zo: ,,Dit raakt meer aan de Europese Unie dan wat er aan de hand is in Polen en Hongarije.” Van dat laatste maakt Brussel een enorm punt, omdat ze vindt dat de regeringen in Warschau en Boedapest onder meer de rechtsstaat ondermijnen. ,,Zo erg is het dus, ja. De gouden visa bieden een legaal achterdeurtje in de EU. Wil je geld witwassen, dan hoef je bij wijze van spreken alleen maar aan te bellen. Vaak zijn de eisen belachelijk laag. En je kunt er zeker van zijn dat de overheid een oogje dichtknijpt. Iedereen heeft namelijk baat bij dit systeem.”

Lees meer op de website van ad.nl

Bron : ad.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief