Herdenkingen en Stille Tochten in Beilen en Smilde

Gepubliceerd op: 5-5-2019

Beilen - In Beilen begon de Stille Tocht vanavond met een bijeenkomst in het Wilhelmina Zalencentrum. De gemeente werd vertegenwoordigd door wethouder de Dennis Bouwman. Leerlingen van CBS De Eshorst, G.A. de Ridderschool, CBS prinses Beatrixschool, Mr. Harm Smeengeschool en CSG Beilen, Het Beiler Orkest, het Rode Kruis en de Koninklijke Marechaussee verleenden hun medewerking aan de herdenking.

herdenking Beilen en Smilde 19

Aansluitend aan de bijeenkomst begon onder begeleiding van tamboers van de Christelijke muziekvereniging AMDG om 19.15 uur de Stille Tocht vanaf het Wilhelmina Zalencentrum. Tijdens de route was er een korte plechtigheid bij het Marechaussee Monument. Vervolgens ging de route door de kern van Beilen, waar veel Joodse gezinnen zijn weggevoerd naar concentratiekampen. Ook enkele verzetsmensen woonden hier. Voor de Joodse gezinnen en de verzetsmensen zijn in 2015 Stolpersteine gelegd. Bij de Stolpersteine en de plaquette van Nico Viëtor werden door leerlingen van het CSG rozen gelegd.

De Stille Tocht ging via de ingang van de oude begraafplaats naar het Oorlogsmonument, waar de herdenking plaatsvond. De bloem- en kransleggingen bij de oorlogsgraven en monumenten op de begraafplaats waren na de herdenking bij het Oorlogsmonument.

Smilde
In Smilde begon de Stille Tocht met een herdenkingsbijeenkomst in De Koepelkerk, waarbij wethouder, Anique Snijders een openingswoord hield. Leerlingen van IKC Pieter van Thuyl en CBS De Vaart uit Hoogersmilde, dominee mevrouw A. Donker van de PKN gemeente Hoogersmilde en het Asser kamerkoor Arpeggio, verleenden medewerking aan de herdenking.

Tijdens de daarop volgende Stille Tocht werden bloemen en kransen gelegd bij  het Algemeen Monument, het Joods Monument en het Veteranen Monument.

Na de Stille Tocht ging het gezelschap naar Het Kompas om wat na te praten.

Bron : dekrantvanmiddendrenthe.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief