Politie: ministerie had cijfers asieldelicten al weken

Gepubliceerd op: 16-5-2019

DEN HAAG - Het ministerie van Justitie en Veiligheid had de cijfers over ernstige asieldelicten al weken. Toch werden ze in een rapportage onder de vage kop ’overige’ weggemoffeld.

Halbers Mark mei19
Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid.? ANP

Dat meldt een woordvoerster van de politie. Bij het ministerie werd eerder juist gewezen naar de politie, om op die manier te verklaren dat zware vergrijpen als seksueel misbruik van kinderen, moord/doodslag en verkrachting niet in de rapportage waren opgenomen. Dat is volgens de politiewoordvoerster niet het geval. Het departement van staatssecretaris Harbers (Asiel) had alle cijfers wel degelijk.

Het ministerie komt later vandaag met meer details over asieldelicten, waarvan gisteren nog werd gezegd dat die er niet waren. De Tweede Kamer eist dat Harbers opheldering geeft over zware delicten gepleegd door asielzoekers die in de rapportage van Justitie en Veiligheid waren weggemoffeld. Er wordt gevraagd om Harbers vandaag nog ter verantwoording te roepen, dat voorstel is door een meerderheid van de Tweede Kamer afgewezen. De Kamermeerderheid wil eerst uitleg van Harbers, en daarna pas een debat. PVV-leider Wilders vindt dat de staatssecretaris moet aftreden als blijkt dat hij de cijfers inderdaad al weken had. ,,Dat heet in normaal Nederlands de boel belazeren.’’

De VVD wil opheldering. „Wat ons betreft komt er snel een debat om hier duidelijkheid over te krijgen”, zegt VVD-Kamerlid Becker. Ook CDA-Kamerlid Van Toorenburg wil een debat, omdat ze een patroon zegt te zien als het gaat om verstoppen van belangrijke gegevens. „Dat zien wij als het gaat om niet helder communiceren over misdrijven gepleegd door asielzoekers.”

Van Toorenburg refereert aan een eerder onderzoek van het WODC over hetzelfde onderwerp. „Ook daarin werd een rooskleurig beeld gepresenteerd van overlast en delicten, door van alles niet mee te nemen.”

Verdoezelen bij ’overige’
De PVV is woest over de manier van rapporteren. „Moord, misbruik en doodslag door asielzoekers door het ministerie verzwegen. Eerst laat het kabinet al het tuig ons land binnen en dan worden zware misdaden door asielzoekers verdoezeld”, aldus PVV-leider Wilders.

Ook de SP trekt aan de bel bij Harbers. „Opmerkelijk dat Justitie dat niet zelf heeft vermeld, een gebrek aan transparantie. Wij moeten toch ook weten waarover we debatteren”, zegt Kamerlid Van Dijk.

Ernstige misdrijven gepleegd door asielzoekers zijn in een rapportage van het ministerie van Justitie en Veiligheid weggemoffeld, bleek na onderzoek van De Telegraaf. Zedendelicten en misdrijven zijn onder de noemer ’overige’ verborgen in een rapport dat juist openheid moest bieden.

Asiel tabel delicten politie mei19

De politie meldt na vragen van De Telegraaf dat er onder de 1000 ’overige misdrijven’ in 2018 zware vergrijpen zijn. Zo zijn er vorig jaar 79 zedenmisdrijven geregistreerd die gepleegd zijn door asielzoekers. Het ging onder andere 47 keer om aanranding in of rondom een asielzoekerscentrum, vijf keer ging het om seksueel misbruik van kinderen, vier keer om verkrachting en acht keer om het bezit van kinderporno. Niet alleen zedendelicten vallen onder ’overige’, zo staat ook 31 keer moord/doodslag onder die kop.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief