Marechaussees in New York

Gepubliceerd op: 18-5-2019

KMar in New York mei19 450
Veiligheidsbriefings tijdens havenbezoeken belangrijk

“Ga niet in discussie met wie dan ook in uniform! Gewoon niet doen.” De boodschap van de KMar-collega’s belast met de militaire politiezorgtaken is duidelijk. Zr. Ms. Zeeland is voor een havenbezoek in New York en de bemanning mag hier een paar vrije dagen doorbrengen. Aan adjudant Jan Dik (56) en wachtmeester-1 Robert Veldt (34) van de Koninklijke Marechaussee de taak om iedereen, zonder problemen, weer op het schip terug naar Nederland te krijgen.

“Er komen jaarlijks ruim 62 miljoen toeristen naar New York. Daardoor is de politie streng en zijn straffen hoog”, begint adjudant Dik zijn verhaal tegenover de 60-koppige bemanning van het Nederlandse marineschip dat deze maand de Amerikaanse stad aandeed. Hij vervolgt: “Jullie worstcasescenario? Juridische conflicten waardoor we je hier moeten achterlaten als het schip vertrekt. Wij zijn hier om jullie te informeren over de veiligheidssituatie, calamiteiten te voorkomen en problemen op te lossen.” 

Gedurende het gehele havenbezoek blijven de KMar-collega’s in het gebied om eventueel hulp te verlenen.

Veiligheidsbriefing
Op verzoek van de Koninklijke Marine worden de KMar-collega’s ingezet voor veiligheidsbriefings tijdens havenbezoeken. Waar ook ter wereld. Voor Dik en Veldt geldt dit specifiek voor het Caribisch Gebied, Cuba, Zuid-Amerika en de oostkust van Amerika, omdat ze op Aruba en Curaçao gestationeerd zijn. 

Netwerken en informatie uitwisselen
Veldt vertelt: “We proberen vervelende situaties op te lossen. Stel: iemand wordt aangehouden, dan is het zaak de procedure te versnellen. We kunnen bijvoorbeeld met de politie afspreken dat de betrokken militair in Nederland wordt gestraft voor het juridische conflict.” 

Lees het gehele artikel in KMarMagazine

Bron : KmarMagazine

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief