Europese grenswachters Frontex op patrouille langs Grieks-Albanese grens

Gepubliceerd op: 21-5-2019

Grenswachters van de Europese grens- en kustwacht Frontex gaan vanaf morgen samen met Albanese collega's patrouilleren langs de Grieks-Albanese grens. Onder hen zijn ook Nederlandse functionarissen.

Frontex zet vijftig medewerkers uit twaalf EU-landen in met zestien patrouillevoertuigen en een busje met een warmtecamera. Het is voor het eerst dat het agentschap in een niet-EU-land actief is. Doel is kandidaat-lidstaat Albanië bij te staan bij het bestrijden van illegale migratie en grensoverschrijdende misdaad.

‘Een historische stap’, zei EU-commissaris Dimitris Avramopoulos in de Albanese hoofdstad Tirana bij het lanceren van de operatie. ,,We openen een heel nieuw hoofdstuk in onze samenwerking op het terrein van migratie en grensbeheer met Albanië en de hele westelijke Balkan”, aldus de Griek.

Vluchtelingencrisis
De samenwerking vloeit voort uit een overeenkomst tussen beide partijen in oktober. Montenegro, Servië, Macedonië en Bosnië en Herzegovina hebben ook al nauwere samenwerking toegezegd. Volgens de Internationale Organisatie voor Immigratie (IOM)  is het aantal illegale immigranten binnen de EU fors gedaald.

Het IOM becijferde dat het aantal, dat in 2015 het miljoen overschreed, in 2016 minder dan 400.000 was. De jaren erna daalde dat nog sterker, naar 187.000 in 2017 en 144.000 in 2018. Om de chaos van 2015 te voorkomen, is Frontex aanzienlijk versterkt. Het streven is om tegen 2027 zo'n 10.000 grens- en kustwachten te hebben om landen bij te staan.

Bron : ad.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief