Nederland is nu ‘transitland voor mensensmokkel’

Gepubliceerd op: 28-5-2019

Politie en marechaussee Sinds een jaar probeert een groeiende groep migranten naar Engeland te reizen via Nederland. Smokkelaars spelen een steeds grotere rol.

Mensensmokkelaars loodsen steeds vaker grote groepen migranten in de containers van vrachtwagens via Nederland naar Engeland. De afgelopen twaalf maanden stuitten opsporingsdiensten „tientallen keren” op vrachtwagens met daarin 8 tot maximaal 34 migranten verstopt. Dit zeggen mensensmokkeldeskundigen van de politie en de Koninklijke marechaussee tegen NRC. André Peperkoorn, voormalig generaal-majoor van de marechaussee: „Nederland is van een bestemmingsland veranderd in een transitland.”

Op het haventerrein zoeken honden steekproefsgewijs naar migranten in vrachtwagens. Als de Brexit definitief is, worden de controles strenger, zeggen opsporingsmedewerkers. Smokkelaars wagen daarom nu de gok. Die is niet zonder gevaren. Afgelopen zomer ontsnapte in de Rotterdamse Waalhaven een groep Eritreeërs aan de dood. Ze zaten verstopt tussen de chocoladerepen in een koelcontainer, die wachtte op transport naar Engeland, toen de zuurstof opraakte. In Oostenrijk ging het vier jaar eerder wél fout: 71 vluchtelingen stikten in een vrachtwagen die vanuit Hongarije vertrokken was naar Duitsland. De migranten werden dood achtergelaten in de truck op de vluchtstrook dicht bij Wenen. De rechter veroordeelde de smokkelaars tot 25 jaar cel. Medewerkers van de opsporingsinstanties zijn bang dat het in Nederland ook misgaat.

Jemenieten in haven Rotterdam
Afgelopen zaterdag trof de Rotterdamse havenpolitie veertien Jemenieten, Palestijnen en Syriërs aan in een vrachtwagen, een deel van de groep was al eerder aangetroffen bij een groot smokkeltransport. Half mei vonden opsporingsdiensten in Hoek van Holland en Vlaardingen 21 en 34 Afghaanse en Syrische migranten in een vrachtwagen, één groep zat verstopt in een verborgen ruimte. En in april stuitte de Britse havenpolitie op twee Nederlandse vrachttransporten met grote groepen Syriërs en Afghanen. Diezelfde maand ontstond bovendien op de A2 bij Maastricht een gevaarlijke situatie toen dertig migranten uit een vrachtwagen sprongen.

Lees het gehele artikel in nrc.nl

Bron : nrc.nl

 

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief