‘NAVO en EU kunnen niet zonder elkaar’

Gepubliceerd op: 3-6-2019

Het defensiebeleid in Europa is (nog) steeds in ontwikkeling. Rondom de Europese verkiezingen wordt indringend gepraat over Europese veiligheid en eventuele defensiesamenwerkingen. Willen we wel of geen Europees leger?

Ingegeven door de Russische inval in de Krim, de Brexit, aanhoudende instabiliteit in Afrika en het Midden-Oosten en een veranderende Amerikaanse koers als politieagent in de wereld, lijkt Europa wakker geschud. In een drieluik peilt de Defensiekrant de stemming in Brussel, Berlijn en Parijs. Daar groeit het besef dat Europa zelf meer verantwoordelijkheid moet nemen voor de eigen veiligheid. Deze week geeft vice-admiraal Ben Bekkering, Hoofd Permanente Militaire Vertegenwoordiging bij de NAVO en de EU in Brussel, zijn visie.

Bij de ingang van het NAVO hoofdkwartier in Brussel staan 2 monumenten: een stuk Berlijnse Muur en een stalen pijler uit 1 van de Twin Towers. Symbolen die volgens Bekkering de omwenteling aangeven van Koude Oorlog naar crisisbeheersing. “En in 2014 zie je eigenlijk net zo'n waterscheiding ontstaan, met de inval in de Krim, het uitroepen van het kalifaat en de toename van migratiestromen. Tegelijkertijd constateren we dat de VS niet meer de sterke politiemacht van de wereld is of wil zijn en dat er meerdere centra van macht op het geopolitieke dek acteren: China, Rusland, het Westen, of zelfs Europa met of zonder de VS. Dat vraagt om bezinning, versterking en mogelijk ook heroriëntatie.” 

Lees het volledige artikel in defensiekrant 2019-11-02

Bron : defensiekrant

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief