Voortvluchtige ‘spotter’ bij liquidatiepoging Diemen opgepakt in Suriname

Gepubliceerd op: 4-6-2019

Diemen - Afgelopen maandag heeft de politie in Suriname een voortvluchtige 30-jarige man aangehouden die is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar voor zijn betrokkenheid bij een mislukte moordaanslag in Diemen eind 2015. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.

Voortvluchtig
'Tijdens de berechting door de rechtbank en het gerechtshof was de man voortvluchtig. Hij heeft met een andere verdachte de moordaanslag voorbereid', aldus het OM. Drie andere verdachten die bij de uitvoering betrokken waren kregen gevangenisstraffen tot 20 jaar opgelegd.

Roekeloos te werk
Het gerechtshof oordeelde vorig jaar december dat de aanslag op klaarlichte dag zonder meer professioneel was voorbereid en uitgevoerd. De daders gingen met aanvalsgeweren roekeloos te werk, schoten in het wilde weg en namen daarbij grote risico’s voor de veiligheid van anderen. 

PGP-berichten op telefoon verdachte
De aangehouden man heeft zo intensief met de anderen samengewerkt dat het hof hem voor het toegepaste geweld mede verantwoordelijk houdt. Het bewijs tegen hem kwam voor een belangrijk deel uit ontcijferde PGP-berichten uit zijn eigen cryptotelefoon. Hij stond daarmee in direct contact met de opdrachtgever, volgens het OM Naoufal F. die voor zijn aandeel door de rechtbank tot 18 jaar gevangenisstraf is veroordeeld.

KMar aanhouding Schiphol
De aangehouden man is door Suriname als ongewenst vreemdeling het land uitgezet. Na aankomst op Schiphol vandaag is hij door de Koninklijke Marechaussee aangehouden, door een raadsheer in het gerechtshof gehoord en overgebracht naar een Penitentiaire Inrichting om zijn straf uit te zitten.

Bron : blikopnieuws.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief