Nederland overweegt nieuwe missie in Noord-Syrië

Gepubliceerd op: 23-6-2019

Het kabinet overweegt opnieuw een militaire bijdrage te leveren aan de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat in Syrië. De Verenigde Staten hebben het kabinet op 29 mei een concreet verzoek gedaan voor deelname aan een missie. 

Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten zegt dat het om een militaire of civiele bijdrage gaat en dat Nederland er 'welwillend’ tegenover staat. 

De afgelopen maanden is er al overleg geweest met de de VS en andere bondgenoten over een algemeen verzoek om bij te dragen aan een zogeheten ‘veiligheidsmechanisme’. Dat moet voorkomen dat er in Noordoost-Syrië een ‘machtsvacuüm’ ontstaat. Het feit dat er nu een specifiek verzoek ligt, kan worden opgevat als een signaal dat Nederland heel serieus een bijdrage overweegt. Welke vorm die bijdrage krijgt is nog onduidelijk.

Volgens bronnen in Den Haag worden door de Amerikanen drie dingen van Nederland gevraagd: de hervatting van de F-16-missie, het terughalen van Nederlandse IS-strijders en hun kinderen, en het leveren van hulp (‘non-lethal aid’) aan de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). 

Lees het gehele artikel op de website van de volkskrant.nl

Bron : volkskrant.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief