Vier medewerkers defensie weg na onderzoeken naar extremisme

Gepubliceerd op: 3-7-2019

De MIVD heeft in de afgelopen jaren naar zeker 21 gevallen van mogelijk extremisme binnen defensie gekeken. Meestal ging het om radicaal-rechts.

Zeker vier defensiemedewerkers die in verband werden gebracht met extremistisch gedachtegoed zijn in de afgelopen vijf jaar vertrokken of ontslagen. Dat bevestigt het ministerie van Defensie dinsdag na berichtgeving van de Volkskrant. In totaal deed de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) 21 keer onderzoek naar extremisme binnen de krijgsmacht. Daarbij ging het in de meeste gevallen om rechts-extremisme.

Het ministerie van Defensie heeft naar aanleiding van vragen van de Volkskrant een lijst verstrekt met onderzoeken naar extremisme die zijn afgerond. Over lopende zaken wil de MIVD niets zeggen.

Minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) schreef in januari al aan de Tweede Kamer dat de MIVD de laatste jaren geen aanleiding heeft gevonden om te vermoeden dat rechts-extremisten binnen de krijgsmacht netwerken vormden of zich bezighielden met terroristische activiteiten. Volgens de Volkskrant lijkt er ook in de onderzoeken waarover de krant dinsdag bericht meestal geen sprake van strafbare feiten.

Lees meer...

Bron : nrc.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief