Stempels verdwijnen en ‘paspoort’ virtueel

Gepubliceerd op: 4-7-2019

Veranderingen aan de grens
Passagiersstromen nemen toe en dat betekent: steeds meer mensen die gecontroleerd moeten worden om Europa veilig te houden. Automatisering en digitalisering zijn onvermijdelijk. Of, zoals KMar-collega Robbert-Jan de Graaf van het themateam Future Borders het zegt: ‘een welkom antwoord’. Samen met hem werpt KMarMagazine een blik op de grens van de toekomst.

Stempels in het paspoort? Die zijn straks voor de Schengengrens verdwenen. Sterker nog: De Graaf vraagt zich af of überhaupt een paspoort over pakweg een paar decennia nog bestaat. De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) is volop bezig met de ontwikkeling van een virtuele Identiteit (vID). “We doen nu al zoveel met onze mobiele telefoons. Van bankieren tot boarden”, zegt De Graaf. “Dus waarom zouden we ons er ook niet mee kunnen identificeren?”

Ideeën
Hoe dat er precies uitziet, is nog toekomstmuziek. “Er wordt nu gesproken over een app met QR-code en foto”, legt de Graaf uit. “De controleur scant de QR-code en checkt zo de echtheid van de virtuele Identiteit. Hij ziet enkel de persoonsgegevens waarvoor hij bevoegd is. Een grensbewaker krijgt bijvoorbeeld meer gegevens te zien dan een caissière in de supermarkt die de leeftijd van een klant checkt.” Het gebruik van de virtuele Identiteit aan de grens wordt in de loop van 2020 getest in een pilot met Canada.

Voor de KMar-collega’s aan de grens betekent een ontwikkeling als deze dat zij minder mensen fysiek aan een balie zien. “Als er geen reden is voor interventie, kunnen deze reizigers geautomatiseerd het proces door”, legt De Graaf uit. “De focus ligt dan nog meer op de mensen die er echt toe doen. Waarop extra controle nodig is.”

Lees het gehele artikel in kmarmagazine 1019-06-02

Bron : kmarmagazine

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief