Verdwijning onderzeeboten ’gewoon grafschennis’

Gepubliceerd op: 9-7-2019

DEN HELDER - De verdwijning van de tijdens de Tweede Wereldoorlog gezonken Nederlandse onderzeeboten O 16 en K XVII van de bodem van de Zuid-Chinese Zee is hard aangekomen bij nabestaanden. Dat merkt voorzitter Jan Spoelstra van de Stichting Nabestaanden Onderzeeboten 1940-1945 (SNO).

De onderzeeërs zijn illegaal geborgen in een tijd waarin volgens de schout-bij-nacht b.d. de belangstelling voor de boten en hun lot juist groter wordt. De jaarlijkse herdenking van de gevallenen bij het Onderzeebootmonument in Den Helder trekt na magere jaren weer honderden mensen en de SNO moest achthonderd mensen informeren over het trieste lot van de O 16 en K XVII. „Dit is gewoon grafschennis”, zegt de voorzitter van de belangenorganisatie.

Extra pijnlijk
Wat het er volgens hem allemaal extra pijnlijk op maakt, is dat juist deze vermiste onderzeeërs werden teruggevonden door familieleden. De inmiddels overleden zonen van commandanten Besançon (K XVII) en Bussemaker (O 16) waren de drijvende krachten achter uiteindelijk succesvolle zoekacties.

Lees het gehele artikel/foto/video op telegraaf.nl

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief