Kabinet heeft moeite met intrekken Nederlandse nationaliteit van jihadisten

Gepubliceerd op: 17-7-2019

Nederlanders die zich hebben aangesloten bij een terroristische organisatie in bijvoorbeeld Syrië of Irak kunnen vaak hun Nederlandse nationaliteit houden. Voor ons land is het namelijk moeilijk deze in te trekken, zo schrijven minister Grapperhaus en staatssecretaris Broekers-Knol in een brief aan de Tweede Kamer.

De afgelopen jaren zijn er volgens het kabinet ongeveer 300 mensen vertrokken richting Syrië en Irak om daar deel te nemen aan de jihad. Van deze groep zijn zo’n 60 volwassenen teruggekeerd naar Nederland. Ongeveer 90 personen zijn gesneuveld tijdens de strijd.

Van de ongeveer 150 personen die nu nog buiten Nederland verblijven, hebben zo’n 100 een dubbele nationaliteit. Bij hen zou de Nederlandse nationaliteit dus afgepakt kunnen worden, schrijven de minister en staatssecretaris.

Elf keer
Tot dusver is er elf keer het Nederlanderschap ingetrokken van jihadisten. Zij zijn ook ongewenst verklaard. Dit worden er mogelijk nog meer, maar dat is niet met zekerheid te zeggen. Het intrekken van de Nederlandse nationaliteit is volgens het kabinet immers makkelijker gezegd dan gedaan.

Lees meer de website van wnl.tv

Bron : wnl.tv

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief