Rutte bij Trump: 'Geen toezegging gedaan over militaire inzet'

Gepubliceerd op: 19-7-2019

Premier Rutte is op bezoek geweest bij president Trump in het Witte Huis. De twee hebben vooral over handel en veiligheid gepraat.

Trump vroeg volgens Rutte Nederland opnieuw naar inzet van Nederlandse militairen in Syrië en hulp bij het conflict in de straat van Hormuz. Volgens Rutte heeft Nederland geen toezeggingen gedaan. "Ik heb gezegd dat we die verzoeken serieus bekijken."

Volgens Rutte ging de ontmoeting met Trump vooral over het verder uitvoeren van eerder gemaakte afspraken. Ook kwam de wens van de VS om het defensiebudget te vergroten ook aan de orde.

Rutte benadrukte dat Nederland de laatste jaren al meer investeert, en nog even de tijd heeft om aan de NAVO-defensienorm te voldoen. Rutte zei verder dat Nederland bij aanschaf van defensiematerieel vaak kijkt naar Amerika "waar goede spullen vandaan komen."

Op een kort persmoment in het Oval Office eerder op de dag benadrukte de Amerikaanse president de goede economische banden tussen beide landen. Volgens hem zijn er in Amerika meer dan een miljoen banen waar Nederlanders bij betrokken zijn. Premier Rutte liet weten dat volgens hem een kwart miljoen van die banen zich in Nederland bevinden. "We'll work on that", reageerde Trump.

Lees het gehele artikel/foto's/video op de website van nos.nl

Bron : nos.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief