Aanstaande premier Boris Johnson wacht botsing met Iran door tankercrisis

Gepubliceerd op: 22-7-2019

Het premierschap van Boris Johnson, die woensdag naar verwachting 10 Downing Street zal betreden, dreigt te beginnen met een Iraanse crisis. De Britten zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag in verlegenheid gebracht door de kaping, in de straat van Hormuz, van twee olietankers door de Iraanse Revolutionaire Garde.

Inmiddels is bekend geworden dat een Britse oorlogsbodem tien minuten te laat was om de inbeslagname van een van de tankers, de Stena Impero, te verijdelen. Net op tijd wist Iran de tanker in eigen wateren te loodsen.

Door zijn vrienden is Boris Johnson vergeleken met Ronald Reagan en net als de Amerikaanse president, die een antwoord moest vinden op de gijzeling van Amerikaans ambassadepersoneel, krijgt de aankomende premier te maken met een Iraanse crisis.

De kaping door Iran is wraak voor de inbeslagname, eerder deze maand, door de Britse marine van een Iraanse supertanker. In strijd met EU-sancties was deze met olie op weg naar het Syrië van Assad. Omdat de actie voor de kust van Gibraltar plaatsvond, tekende Spanje meteen protest aan.

In Teheran reageerden de ayatollah’s woedend. De Britse ambassadeur werd op het matje geroepen en Iran probeerde een tanker te kapen die met de Union Jack door ’s werelds drukste vaarroute voer. De Britse marine wist dat toen te voorkomen.

In juni waren er al twee olietankers aangevallen, wat volgens Het Witte Huis het werk van Iran was. Vorige week stuurde het Britse ministerie van Defensie een tweede fregat naar de regio, de HMS Duncan. De Stena Impero met haar 23-koppige bemanning ligt nu in de haven van Bandar Abbas.

Lees meer :

Bron : volkskrant.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief