Smokkel Zeeuwse havens in kaart

Gepubliceerd op: 24-7-2019

Onderzoeksinstituut TNO gaat dit najaar uitgebreid de misdaad in de Zeeuwse havens in kaart brengen. Alle processen die in het havenproces een rol spelen, zullen worden doorgelicht om te zien waar de sterke en zwakke plekken zich bevinden.

Het is voor het eerst dat de misdaad in de Zeeuwse havens uitgebreid onderzocht wordt. Het initiatief komt van de zogenoemde Taskforce Zeeland West-Brabant, waarin douane, marechaussee, politie, justitie en de Zeeuwse gemeenten samenwerken.

Zuid-Amerikaanse drugshandelaren verstoppen hun cocaïne bij voorkeur in tropisch fruit dat naar Europa wordt verscheept. Zeeland vormt daarom met zijn exclusieve fruitterminals een belangrijke spil in de drugssmokkel naar Europa.

Om de concurrentie met de havens van Rotterdam en Antwerpen beter aan te kunnen gaan, besloot Vlissingen zich in de jaren negentig specifiek op de import van dit soort fruit te richten. In heel Nederland worden jaarlijks bijna driehonderd miljoen dozen bananen ingevoerd. Het overgrote deel komt aan in Vlissingen. Toch zijn de Zeeuwse havens, anders dan bijvoorbeeld de Rotterdamse haven of Schiphol, nauwelijks toegerust om de smokkel van drugs tegen te gaan. Op papier telt het havengebied slechts zes politiefunctionarissen.

Lees meer...

Bron : nieuwsbladtransport.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief