Reservisten pakken hun rol

Gepubliceerd op: 14-8-2019

Met de voeten in de klei. Voor de reservisten van TNO is het meer dan een uitdrukking. Op de loonlijst bij de landmacht, luchtmacht, marine of marechaussee draaien ze, elk vanuit hun specifieke deskundigheid, mee met de mannen en vrouwen waarvoor hun onderzoek is bestemd.

Operationeel analist Rudi Gouweleeuw ging in 2003 als een van de eerste TNO-experts met de Koninklijke Landmacht op uitzending naar Afghanistan. “Onze taak was het concreet en meetbaar maken van de doelstelling van de missie: vrede en veiligheid brengen. Welke veranderingen moet je dan bewerkstelligen? Zijn er minder aanslagen? Verandert de houding van de bevolking ten opzichte van de eenheden? Zien we economische groei? En dragen de dingen die we doen daaraan bij?”

“We gebruikten wetenschappelijke methoden en tools”, legt Gouweleeuw uit. “Zo bekeken we met een invloedsdiagram welke actoren een rol speelden en hoe die zich tot elkaar verhielden. Bovendien interviewden we de militairen die naar buiten gingen. Op die manier konden we de commandant en de staf adviseren: als je aan deze knop draait, dan kan het die en die impact hebben. Dus ga je naar het westen of het oosten? Ga je vechten of ga je juist een politiepost opbouwen, een schooltje neerzetten, de strijdkrachten opleiden? En hoeveel mensen moet je dan opleiden?”

Lees het gehele artikel op tno.nl

Bron : tno.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief