Loskomen van ‘grote broer’ Amerika: oud-generaal Dick Berlijn pleit voor een ander veiligheidsbeleid

Gepubliceerd op: 20-8-2019

Nederland moet de bakens verzetten in het veiligheidsbeleid, zegt voormalig commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn. Want de rol als ‘trouwe, kleine bondgenoot’ van de VS is niet vol te houden. 

Nederland moet niet meedoen met een door de VS geleide militaire missie in de Straat van Hormuz ‘als die bedoeld is de druk op Iran maximaal op te voeren’. En terwijl de eerste F35-jachtvliegtuigen nu binnenstromen en het kabinet heeft besloten er nog acht extra te kopen in de grootste en meest controversiële defensie-aankoop in recente tijden, vraagt ‘de huidige politieke constellatie’ juist om investeringen in Europese defensie. Want Europa moet zelf leren nadenken en handelen op veiligheidsgebied en streven naar ‘strategische autonomie’. 

Dat zegt Dick Berlijn (69), zelf een voormalig ‘Top Gun’, en alom geroemd als een van de beste en meest bekwame officieren van zijn generatie. Na zijn succesvolle operaties als F-16-piloot drukte hij jarenlang een stempel op het defensiebeleid en was hij nauw betrokken bij de keuze voor de JSF – eerst als bevelhebber der Luchtstrijdkrachten (2000-2004), daarna tot 2008 als commandant der Strijdkrachten, de hoogste militaire functie van het land.

Nederland moet de bakens verzetten, vindt Berlijn – hoe moeilijk dat ook zal zijn. Zijn pleidooi voor een radicaal ander veiligheidsbeleid klinkt als een waarschuwing uit militaire hoek dat de rol van ‘trouwe, kleine bondgenoot’ van de VS, die Nederland na de Tweede Wereldoorlog is gaan vervullen, niet vol te houden is in deze tijd.

Lees het gehele artikel op de website van de volkskrant.nl

Bron : volkskrant.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief