Dít is waarom jaarlijks honderden Albanezen hun leven wagen in de Rotterdamse haven

Gepubliceerd op: 2-9-2019

Van de honderden illegale migranten die politie en marechaussee in de Rotterdamse haven oppakken, komen de meesten uit Albanië - géén oorlogsland. Hoe komt dat? ,,Je hebt hier geen leven.”

Neem eens een kijkje op het Moeder Teresaplein, zegt de 16-jarige John bij een bushalte in Tirana. ,,Daar vind je Lamborghini’s, Bentley’s, Ferrari’s: allemaal van Albanezen die in Engeland werken. Ze komen terug en hebben een geweldig leven. Een leven dat wij allemáál willen leiden.” Hij opent een kaartje op zijn iPhone. ,,Hier, dus. Op het asfalt zie je sporen van de donuts die ze maken.”

Een 23-jarige vriend van John is net vertrokken. Die hangt een dezer dagen onder een vrachtwagen, vertelt hij. Hij doet het voor: de jongen buigt zijn armen en maakt zich klein. ,,Zo dus. Het is levensgevaarlijk. Hij kan doodgaan, zeker, maar hij rust uit in een hotel tot hij genoeg energie heeft. Een uur moet-ie hangen, dan is hij veilig. Zijn ouders vinden het gevaarlijk, maar zien ook dat hij in Albanië geen leven heeft: je verdient 200 euro per maand en de overheid is verschrikkelijk. Ook ik wil het doen, denk ik.”

lees het gehele artikel op ad.nl

Bron : ad.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief