'Hulp defensie voor veteranen met psychische problemen ontoereikend'

Gepubliceerd op: 14-9-2019

Defensie helpt veteranen die na een buitenlandse missie met psychische problemen terugkeren niet adequaat genoeg, zo schrijft de Volkskrant zaterdag.

Tientallen veteranen zouden op straat of in een daklozenopvang leven. Het Leger des Heils vermoedt dat dit aantal in de honderden loopt en werkt aan een beleid dat zich over veteranen ontfermt.

Een aantal veteranen lijdt aan psychische klachten zoals posttraumatisch stresssyndroom. Dat leidt vaak tot het vermijden van hulp, waardoor veteranen contact met hun omgeving verbreken. Hierdoor verliezen instanties zicht op deze personen.

Minister Ank Bijleveld (Defensie) vertelt aan de krant dat er inderdaad een kleine groep veteranen is bij wie hulpverlening niet werkt. Een deel van deze groep mijdt de zorg.

Het Veteraneninstituut, de stichting voor ondersteuning van en hulp aan Nederlandse oorlogsveteranen, probeert deze groep veteranen te vinden door bijvoorbeeld inloophuizen en reünies te bezoeken.

Sinds 2018 heeft het Veteraneninstituut een speciaal team om veteranen te vinden. Dat heeft inmiddels ongeveer negentig personen gevonden; dertig van hen ontvangen nu zorg.

Bron : nu.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief