20e Marechaussee-veteranendag verliep met regen

Gepubliceerd op: 5-10-2019

Commandant Koninklijke Marechaussee (CKMar) hield zijn 20e veteranendag op vrijdag 4 oktober 2019. Het was voor de tweede keer dat dit niet op de Koning Willem III kazerne kon, maar in Theater & Congres Orpheus in Apeldoorn. 

Een drietal generaties veteranen kwam weer bijeen: jong en oud, postactief of in actieve dienst om gezellig herinneringen op te halen en uit te wisselen. Van de 687 opgegeven personen was een klein deel de partner of andere familielid. Enkele veteranen hadden zich afgemeld. De inloop en ontvangst begonnen al om 08.30 uur. Majoor Robin Oost – de projectofficier – opende de veteranendag om 09.45 uur, gevolgd met de gepaste woorden van luitenant-generaal Hans Leijtens. CKMar verving eigenlijk de ambassadeur der veteranen, generaal-majoor Vincent Egbers die op vakantie was. Leijtens toonde zich blij en gelukkig zijn functie van CKMar weer te hebben aanvaard. Op het eind verraste hij SMC’er Frans Meijer met hartelijke woorden en een cadeau voor diens jarenlange inzet bij de projectgroep.

Veteranen > 2019 Vetdag kmar 5915 

Het thema was dit jaar ‘Missies in voormalig Joegoslavië’, welke missies vanaf 1992 werden geïnitieerd door de Verenigde Staten of Europa. “Naar deze missies – zoals SFOR, EUFOR, UNPROFOR, EUPM, UNIPTF en MOSTAR – zijn in totaal 1600 leden van de Marechaussee uitgezonden geweest”, zo verwoorde Leijtens het. Aan het eind van de dag kregen alle veteranen ter herinnering aan deze dag een ‘coin’ die aan voormalig Joegoslavië was gerelateerd. Overige kenmerken waren niet aanwezig, behoudens een viertal fotoboeken van twee veteranen over hun missies in Bosnië op de tafels van de standhouders Stichting Marechaussee Contact en de Vrienden van het Marechaussee Museum. Leijtens ging ook in op de stand van zaken van het nieuwe veteranenkostuum, waarover binnenkort meer te lezen valt in het tijdschrift Marechaussee Contact. Bij de standhouder Veteranenshop.nl kon men alvast informatie verkrijgen en zich alvast opgeven voor zo’n kostuum.   

De gesprekken waren nauwelijks goed op gang of de tijd drong om plaats te nemen in gereedstaande autobussen. De kranslegging en herdenking voor de gevallen en omgekomen veteranen vanaf de Tweede Wereldoorlog vond plaats bij het monument voor de hoofdpoort van de Koning Willem III kazerne. Dit werd als vanouds weer een bijzonder plechtig gebeuren. De Standaardwacht en het Orkest Koninklijke Marechaussee waren ook aanwezig. Drie ereroffels vielen te beurt aan CKMar bij aankomst, gevolgd door de Mars van de jonge Prins van Friesland. Na zijn speech droegen leerlingen van het OCTKMar de krans aan, die gelegd werd door de postactieve veteraan Charlotte Bloemendaal - van Wijk en de veteraan in actieve dienst Lia Oude Wolbers - van Gent. Hierna kon alle aanwezigen in groepjes of alleen defileren bij de krans. Het regende onophoudelijk en menigeen ontkwam niet aan een drijfnat uniform of andere kleding.  Tegen 12.00 uur waren de bussen weer terug in Orpheus.

Veteranen > 2019 Vetdag kmar 5933

De gezelligheid zette zich voort. De oudste mannen waren enkele Indië-veteranen, maar ook deze groep (tijdens de dekolonisatieoorlog van 1945 tot 1950 waren dit ruim 6000 MP-/KMar-mensen) valt snel weg. Ook zij mengden zich onder de jonge veteranen en babbelden naar harte lust mee. Spoedig kon men genieten van een heerlijke buffet-rijsttafel met daarna nog spekkoek en andere lekkernijen. Tegen 15.00 uur was nagenoeg iedereen vol herinneringen weer – door de regen – op weg naar huis. Het was een prettige dag, met dank ook aan de Projectgroep Veteranendag Koninklijke Marechaussee, de KMar-reservisten, standhouders en anderen in de organisatie. De gevoegde foto’s geven slechts een impressie. De overige beelden van de fotograaf van Mediacentrum Defensie volgen binnenkort nog. 

Tekst en foto’s SMC Frans Meijer 

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief