Koninklijke onderscheiding Roelf en Grietje Begeman

Gepubliceerd op: 30-4-2018

 

 

Koninklijke Onderscheidingen

Begeman, Roelf apr18

Gerrit Kroeze Op 8 maart 2018 is een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan Gerrit Kroeze

Hij kreeg deze onderscheiding als gemeenteraadslid van Leusden gedurende een periode van 12 jaar. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. 

SMC feliciteert Gerrit Kroeze met deze hoge onderscheiding

Roelf en Grietje Begeman, beiden benoemd tot Lid in Orde van Oranje Nassau. De versierselen werden uitgereikt door burgemeester Jan Seton van de gemeente Exloo.

SMC feliciteert Roelf en Grietje Begeman van harte met deze hoge onderscheiding.

Verdiensten van Roelf en Grietje Begemann:

Artikel is geplaatst door Paul Abrahams op 26-04-2018 - 11:21

EXLOO – Vanmorgen heeft burgemeester Jan Seton een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan het echtpaar Roelf en Grietje Begeman-Darwinkel. De inwoners van Exloo zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Roelf Begeman is vanaf 1998 vrijwilliger en vanaf 2007 zelfs bestuurslid (secretaris) van de Folkloristische Vereniging Dorpsbelangen Exloo. Deze vereniging stelt zich als doel de oude gebruiken, gewoonten en tradities voor het nageslacht te bewaren en heeft tegenwoordig vooral een sociale, culturele en toeristische functie. Activiteiten die Dorpsbelangen Exloo organiseert zijn onder meer de Palmpasen-optocht, het Schaapscheerdersfeest/Jaarmarkt, het Festival ‘Op de Kloeten’ en het kerstconcert in deschaapskooi van Exloo. De werkzaamheden van de heer Begeman variëren van voorbereiding, aanschrijven, organiseren vergaderingen en notuleren, organiseren markt, organiseren en begeleiden Horeca tijdens de evenementen, nazorg en afwikkeling van alle werkzaamheden. Sinds 2010 is de heer Begeman druk met de nieuwbouw van het dorpshuis Exloo. Deze nieuwbouw is praktisch geheel door vrijwilligers gedaan. En sinds 2015 is de heer Begeman ook actief als beheerder van het dorpshuis Exloo. Van inkoop tot het draaien van bardiensten, van de verhuur van de ruimten, bijhouden planningslijsten tot de facilitaire ondersteuning van festivals, Drentse fiets4daagse, Run&Bike event, symposia, gemeentelijke inloopavonden. Tenslotte is Begeman sinds 2014 penningmeester van de Stichting Dorpsfeestcommissie Exloo. Hij heeft binnen deze commissie ook een extra rol in de horecacommissie.

Grietje Begeman-Darwinkel zet zich vanaf 1989 in voor de afdeling Exloo van de Vrouwen van Nu (voorheen de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen). In 1993 kwam ze in het bestuur en in 1995 werd ze secretaris. In 1999 nam ze afscheid van het bestuur. In de periode van 2000 tot 2007 is ze lid geweest van de bezoekcommissie. Deze commissie bezoekt zieke en oudere mensen. In 2015 is ze voor de 2e keer in het bestuur gestapt. Nu in de functie van notulist. Voor de maandelijkse afdelingsavonden verzorgt ze de koffie en thee en bakt koeken en cakes. Tijdens het festival Op de Kloeten in Exloo bakt ze al jaren “kniepertjes” en zorgt ze ervoor dat de kachel en het bakhuisje op orde zijn. Tijdens de nieuwbouw van het Dorpshuis Exloo verzorgde mevrouw Begeman de innerlijke mens van de bouwploeg. En sinds 2016 is ze samen met haar echtgenoot de beheerder van het nieuwe Dorpshuis. Schorten naaien, koffie zetten, soep maken en helpen bij de inkoop voor het Dorpshuis. Ze is als het ware altijd de rechterhand van haar echtgenoot. Ook voor de Vereniging Dorpsbelangen Exloo is mevrouw Begeman actief. Zij is degene die er voor zorgt dat met de folkloristische activiteiten de spinsters hun vaardigheid kunnen laten zien. Zij onderhoudt de spinnewielen en regelt dat er wol is dat gesponnen kan worden. Door workshops te geven houdt ze het spinnen levend. Daarnaast verzorgt ze samen met een naaigroep de kleding die tijdens de folkloristische activiteiten wordt gedragen.

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief