Terugblik contactmiddag Badhoevedorp

Gepubliceerd op: 20-5-2015

2015 SMC Schiphol ingang kmkVoor het tweede opeenvolgende jaar kon de SMC op 20 mei 2015 wederom dankbaar gebruik maken van de faciliteiten op de Koningin Máxima Kazerne (KMK) voor het houden van de jaarlijkse contactmiddag 'Amsterdam-Badhoevedorp'. De SMC is veel dank verschuldigd aan districtscommandant brigade-generaal drs P.J. Simpelaar om van de unieke locatie gebruik te mogen maken.

Ruim zestig begunstigers hadden zich aangemeld en werden welkom geheten op deze dag door de voorzitter van de reünievereniging, Roel Gras. Na enige inleidende woorden werd een moment stilte werd gehouden voor een achttal vrienden die ons in de afgelopen periode zijn ontvallen, te weten de collega's W. Noordenbos, 20/06/2014; W(illem) Rosier, 10/10/2014; G(errit) Hardeveld, 21/10/2014; H. Sabee, 01/01/2015; P(eter) T. Horbach, 27/02/2015; E(rik) van de Waal, 22/04/2015; W.F. Engelberts, 28/04/2015 en A(rie)J. Dekker, 02/05/2015.


Namens de districtscommandant Schiphol was aanwezig luitenant-kolonel Tom Kloppenburg. Verder2015 SMC Schiphol Kloppenburg 2015 SMC Schiphol Graswaren bij het middagprogramma namens de KMar aanwezig kapitein Kees Ploeg, adjudant-onderofficier mevrouw Charlotte Bloemendaal en de opperwachtmeesters Sander Overbeek en Rob Berrenstein van het district. Roel Gras (foto links) verzocht overste Kloppenburg (foto rechts) de dank aan de districtscommandant over te brengen voor het beschikbaar stellen t.b.v. de SMC van deze bijzondere locatie in Badhoevedorp.

De SMC-contactmiddag, in vroegere jaren bekend als contactmiddag 'Amsterdam' werd in de zestiger jaren van de vorige eeuw, wellicht zelfs eerder, opgezet als informele contactdag voor personeel in het toenmalig District Amsterdam en gehouden op locatie 'Robert Koch' onder regie van SMC-coryfee Arie van Veen. Na de oprichting van de SMC in 1977 is meer structuur in de bijeenkomsten gebracht. Na de sluiting van de Amsterdamse locatie 'Robert Koch' in 2007 werd deze bijeenkomst onder de naam 'Amsterdam/Badhoevedorp' voortgezet in de KMar locatie in Badhoevedorp. Na het in gebruik nemen van de nieuw Koningin Máxima Kazerne eind 2013, is de oude KMar locatie in Badhoevedorp inmiddels ontruimd.

Niet slechts was de SMC deze dag in de gelegenheid haar bijeenkomst op de 'KMK' te houden, maar de aanwezigen werden bovendien ook verrast met een tweetal excursies. De deelnemers bezochten in twee groepen een aantal opleidinglocaties, die begon met een korte film betreffende de werkzaamheden van de KMar op de luchthaven Schiphol. Eén korps voor alle veiligheidszaken op Schiphol, van handhaving openbare orde, verkeerscontrole, vliegtuigkapingen, alsmede de werkzaamheden van de landelijk recherche KMar op Schiphol, voor onder andere drugs- en zedenzaken, immigratie-criminaliteit enzovoort.

Vervolgens kon men in de 'wapenkamer' een enorme diversiteit aan in beslag genomen echte en nepwapens bekijken en zelfs vasthouden. Zo zagen we deelnemers met uzi, kalashnikov, wurgstokken, chinese messen, pistolen, boksbeugels en dergelijke in de hand. Een unieke gelegenheid om dit te ervaren. Zie ons fotoalbum.

2015 SMC Schiphol mock up

Ook werd een bezoek gebracht aan de ruimte waar een 'mock-up' van een deel van een vliegtuigromp was geplaatst. Deze ruimte wordt benut voor de opleiding en training van eigen personeel dat onder andere is belast met de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers. Maar ook wordt deze locatie benut voor het opleiding van overige Europese grenswachters en Frontex personeel. Ook wordt cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappijen in deze ruimte getraind op het omgaan met lastige passagiers, desnoods door hen de handboeien om te doen. Ow Overbeek gaf samen met een collega een demonstratie hoe lastige passagiers in bedwang kunnen worden gehouden.

2015 SMC Schiphol samenzijn

Kortom, de deelnemers konden terugkijken op een zeer interessante en leerzame middag, waarbij toch ook nog kon worden bijgepraat. Ondank het drukke programma was het reüniegevoel duidelijk aanwezig.

De reüniecommissie heeft bij diverse gelegenheden benadrukt dat deze contactmiddag niet slechts voor 'oud-Amsterdammers' bedoeld is. Net als bij alle overige SMC-contactmiddagen zijn alle begunstigers van harte welkom. Het bleek dat hieraan gevolg was gegeven en zo konden ook oud-collega's van buiten voormalig district Amsterdam welkom worden geheten.

De dag werd besloten met een voortreffelijke, door Paresto bereide, rijstmaaltijd. 

Elders op deze website vindt u een foto-impressie van deze contactmiddag.

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief